Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pripadnici MO BiH na pokloničkom putovanju u Čajniču

19.10.2022

Pripadnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti realizirali su pokloničko putovanje, gdje su u organizaciji Ureda pravoslavnog dušebrižništva obišli Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice čajničke u Čajniču 18. oktobra 2022. godine.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču pripada Dabrobosanskoj mitropoliji, i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Temelj crkve položen je u julu 1857. godine, a osveštana je na Veliku Gospojinu 1863. godine. U Crkvi u Čajniču čuva se ikona Čajničke Krasnice, a sama ikona uživa zvanje čudotvorna i predmet je hodočašća i pokloničkih putovanja.

Goste iz MO BiH primio je parohijski sveštenik jerej Damjan Radović, gdje je zajedno sa nastojateljem Ureda pravoslavnog dušebrižništva protojerejem Miloradom Milinkovićem i jerejem Tomislavom Pajevićem služio akatist Presvetoj Bogorodici.

Čajnička Krasnica je svetinja pred kojom su se dešavala mnoga čuda a poštovana je i od strane drugih religija. Pred Krasnicom su se dešavala mnoga iscjeljenja, samim tim ovu svetinju smatraju jednom od najvećih u pravoslavnom narodu, a najvećom u Republici Srpskoj. Smatra se da je Čudotvorma ikona Bogorodice, najveća svetinja na Balkanu, poslije moštiju sv. Vasilija Ostroškog koje počivaju u manastiru Ostrog.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA