Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pripadnici 6.pbr OS BiH na pokloničkom putovanju manastirima R. Srbije

16.11.2022

Na osnovu Plana rada Ureda pravoslavnog dušebrižništva MO BiH za 2022. godinu, grupa pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti sa lokacije kasarne ,,Kozara” Banja Luka, na čelu sa brigadnim sveštenikom 6.pbr protojerejom Borislavom Đuričićem i brigadnim sveštenikom brZSiPZO protojerejem Draganom Šućurom, organizovala je pokloničko putovanje u manastire u Republici Srbiji 09. i 10. novembra 2022. godine.

Manastir Ravanica u okolini Ćuprije, sa crkvom posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, podigao je kao svoju zadužbinu sveti knez Lazar između sedamdesetih i osamdesetih godina 14. vijeka. Pravoslavni pripadnici OS BiH su imali priliku da se poklone moštima svetog kneza Lazara, koje se danas čuvaju u manastirskoj crkvi.

U manastiru Ravanica od dobrovoljnog priloga vjernika koji su putovali na pokloničko putovanje kupljena je ikona svetog kneza Lazara i uručena kao poklon komandi 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji baštini i njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske, te svake godine obilježava Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Manastir Manasija u okolini Despotovca, je zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignut je početkom 15. vijeka i postaje kulturni i duhovni centar srednjovjekovne Srbije, zbog osnivanja i rada čuvene „Resavske škole“ u tom manastiru. Pravoslavni pripadnici OS BiH su se poklonili moštima despota Stefana koje se čuvaju u manastirskoj crkvi.

Pored ovih svetinja, prilikom prolaska kroz Beograd, posjećen je i Hram Svetog Save, Patrijaršija sa Muzejem Srpske Pravoslavne Crkve, Saborna Crkva, te Vojni muzej na Kalemegdanu.

Cilj putovanja je bio obilazak pravoslavnih   svetinja, duhovno uzdizanje pravoslavnih vjernika pripadnika OS BiH, i u potpunosti je ispunjen.

Info 6.pbr

4 FOTO GALERIJA