Ured vojnog muftije

Imami Vojnog muftijstva tradicionalno realiziraju vjerski dio programa u okviru manifestacije “Odbrana BiH- Igman 2022”

5.8.2022

Ured Vojnog muftije u Ministarstvu odbrane BiH, i ove je godine organizirao i realizirao niz prigodnih aktivnosti u okviru manifestacije “Odbrana BiH- Igman 2022”.

Tako su imami Vojnog muftijstva u saradnji sa Imamima Medžlisa IZ-e Sarajevo, u četvrtak 04.08.2022. godine na platou ratne džamije na Igmanu proučili hatma dovu šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.


Prema programu koji je za ovu priliku pripremio Ured Vojnog muftije, akšam  i jaciju namaz u ratnoj džamiji je predvodio muftija vojni Hadis.ef. Pašalić, prigodno predavanje za prisutne vjernike i vjernice održao je Esad ef. Bajić, imam iz Konjica, inače, sin šehida, pripadnik Armije R BiH, učesnik brojnih bitaka na Igmanskom, ali i drugim ratištima širom Bosne i Hercegovine.


Ako imamo oslabljen osjećaj važnosti sjećanja zbog nemara i neosviještenosti, mi ćemo to trudom i ovakvim programima popraviti i nadoknaditi, no, ako pri tom ne pazimo na interpretaciju, time nećemo mnogo dobiti. Šta podrazumijevam pod interpretacijom? I Neka o ovim događajima govore oni čija djela prate njihove riječi” - kazao je efendija Bajić, u svom obraćanju.


Tradicionalni zikr nakon jacije namaza predvodio je šejh nakšibendijske tekije u Sarajevu Haris ef. Hadžić, brigadni imam iz sastava brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH.

Program manifestacije je nastavljen, u petak, 05 avgusta 2022. godine odavanjem počasti šehidima i pogunilim braniteljima na šehidskim mazarjima i spomen obilježjima na Velikom Polju, Mrazištu, Grkarici i Brezovači.

Po okončanju ovog dijela programa, na platou ratne džamije na Igmanu upriličen je prigodan vjerski program, klanjana je džuma namaz, gdje je hutbu održao i namaz predvodio Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, a potom je upriličena tradicionalna “Dova za domovinu” koju je proučio Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak i Kreševo.


Programima obilježavanja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2022” i ove godine prisustvovao je značajan broj pripadnika OS BiH, posebno pripadnika 2. pješadisjkog (rendžerskog) puka OS BiH, koji su uzeli učešća u odavanju počasti šehidima i palim barniteljima Armije R BiH na ovom lokalitetu, kao i učešće pri realizaciji vjerskog i kulturnog dijela programa ove manifestacije.


Oružane snage BiH su i ove godine u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživosti kapaciteta logistički podržale realizaciju ove manifestacije.


Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022.", kao i prethodnih godina, imala je za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe u proteklom ratu, te upoznati mlade generacije sa značajem herojskih podviga i našeg otpora u period 1992. - 1995. godina.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA