Ured vojnog muftije

Četvrta međunarodna konferencija vojnih imama u Londonu

30.11.2022

Nakon što su Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Vojno muftijstvo bili domaćini Treće međunarodne konferencije vojnih imama 2019. godine, od 27. novembra do 2. decembra 2022. godine u Londonu se održava četvrta po redu konferencija u kojoj učestvuje četrdeset predstavnika iz deset država, među kojima i predstavnici Vojnog muftijstva Ministarstva odbrane BiH.

Bosnu i Hercegovinu i Vojno muftijstvo na ovom važnom skupu predstavljaju vojni muftija Hadis Pašalić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nesib Hadžić i stručni savjetnik vojnog muftije Muhamed Okić.

Tema Konferencije je pitanje sigurnosti, aktualizirano sukobom u Ukrajini, te uloga vojnih imama, kako i na koji način promocijom vjerskih načela islama promicati mir kao univerzalnu vrijednost i dobro.

Jedan od sadržaja Konferencije jeste i predstavljanje djela "Muslims in the Service of Peace - Muslim Services in the Armed Forces of Western Countries", koje je priredilo Vojno muftijstvo u saradnji sa brojnim vojnim imamima iz zapadnih zemalja i šefovima kapelanskih službi u vojsci.

Konferencija je prilika za razmjenu vrijednih iskustava u organizaciji vjerskog života za muslimane, posebno onih sa kojima se suočavaju muslimani u vojskama zapadnih zemalja.

O ovim izazovima učesnici na Konferenciji imat će priliku slušati mnoge ugledne profesore koji se bave ovim pitanjima, kao i visoke oficire - generale Vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom boravka na Konferenciji učesnici će posjetiti Islamski centar u Londonu, Istraživački centar Oxford univerziteta, koji se bavi izučavanjem islama, kao i druge značajne znamenitosti.

Info – Ured vojnog muftije

4 FOTO GALERIJA