Ured vojnog muftije

Ispraćena trojica vojnih imama u penziju i rekonstruiran vojni mesdžid u kasarni "Dubrave"

30.12.2022

U mesdžidu kasarne "Kozara" u Banjoj Luci, 27.12.2022. godine, u prisustvu vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića, glavnog imama OS BiH Nesib-ef. Hadžića, vojnih imama i džematlija ovog džemata, u penziju je ispraćen brigadni imam Bećir-ef. Meštrovac.

Glavni imam OS BiH podsjetio je na radni vijek imama Meštrovca u vojsci, da se radilo o mirnom čovjeku, predanom svojoj misiji, koji će ostati upamćen po svojoj čestitosti i odmjerenosti u komunikaciji s ljudima. Vojni muftija je uručio poklon imamu Meštrovcu ovim povodom i tom prilikom kazao da je Bećir-efendija imam koji je u Vojnom muftijstvu tokom svog rada promijenio najviše vojnih lokacija i da se u tome uvijek ponašao krajnje profesionalno, te da je bio kolega na kojeg se uvijek moglo osloniti. Muftija je posebno istakao velike zasluge imama Meštrovca kao prvog vojnog imama na lokaciji kasarne "Kozara" za organizaciju vjerskog života i gradnju mesdžida u ovoj kasarni.

U povodu godišnjice preseljenja na Ahiret, nakon podne-namaza vojni imami su proučili "Jasin" pred dušu generalmajora Huseina Tursunovića kao i druge merhume pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dan poslije, 28.12.2022. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave", organizirana je svečanost u povodu rekonstrukcije vojnog mesdžida. U sveobuhvantno uređenje uvršten je prostor za obavljanje namaza, biblioteka, divanhana, zamjena krova i fasade kao i drugi radovi koji omogućavaju funkcionalnije i ugodnije organiziranje vjerskog života na lokaciji. Komandant 5. pješadijske brigade, brigadir Emir Kliko, uručio je zahvalnice civilnim licima izvan strukture koji su dali značajan doprinos u ovom projektu. Brigadir Kliko se posebno zahvalio muftiji tuzlanskom dr. Vahidu-ef. Fazloviću za podršku Muftijstva. U svom obraćanju muftija Fazlović je istakao da uređenje ovog mesdžida predstavlja potvrdu vjere muslimana u Oružanim snagama, kao i razumijevanja te vjere da sve što je musliman preuzeo kao emanet treba da stalno unapređuje i čini boljim. Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić se također zahvalio muftiji Fazloviću za kontinuiranu podršku, te uručio zahvalnice pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su građevinskim radovima i materijalnim sredstvima pomogli adaptaciju objekta. Na kraju, posebne riječi zahvale uputio je brigadnom imamu Sejdaliji-ef. Hrnjiću koji je stajao na čelu projekta i kojim je, prije odlaska u penziju, krunisao višedecenijski rad u Vojnom muftijstvu. Na mjesto brigadnog imama u kasarni i aerodromu "Dubrave" imenovan je Elvedin-ef. Hokulić, svršenik i postdiplomac Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u službi vojnog imama u Oružanim snagama, a naročito u kasarni "Travnik", džematlije ovog džemata organizirale su ispraćaj Ragib-ef. Nešusta u penziju 29.12.2022. godine. "U karakteru Ragib-ef. sjedinile su se dvije osobine na izuzetan način. Vedrina duha koju je prenosio na svoje kolege, te kvalitetna pripremljenost za svaku svoju aktivnost", kazao je brigadir Mirsad Stabančić. "On je oličenje one mudrosti da pobjeda slavi pripremu", poručio je brigadir Stabančić.

Muftija Hadis-ef. Pašalić zahvalio je ovom džematu što su iskazali potrebu da na prigodan način isprate svog imama u penziju. "Ragib-ef. je bio kolega od povjerenja. Njegov rad u Vojnom muftijstvu ostat će obilježen predanošću u izvršavanju svih zadataka, s tim da sve što je radio bilo je u miru i s dostojanstvom." Muftija Pašalić je također poželio dobrodošlicu novom bataljonskom imamu Ammar-ef. Cikotiću, također svršeniku i postdiplomcu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, s dovom Gospodaru za uspjeh u poslovima koji ga očekuju.

Vrijedno je spomenuti da je trojici spomenutih imama predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva, brigadni imam Haris-ef. Hadžić, u okviru Godišnje skupštine Okružnog odbora, uručio prigodne poklone.

Info – Ured vojnog muftije

11 FOTO GALERIJA