Generalni inspektorat

Posjeta generalnog inspektora MO BiH i vojnog atašea BiH u SAD-u vojnoj bazi The Basic School - Quantico

21.9.2018

Generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić i vojni ataše BiH u Washingtonu brigadir Zoran Batarilo posjetili su 18. septembra 2018. godine vojnu bazu The Basic School (TBS) Quantico, Virginia, u cilju sticanja uvida u kapacitete i infrastrukturu baze, gdje se trenutno školuje i pripadnik OS BiH.

Trenutno, general Ahmić pohađa kurs The U.S. Army Inspector General School (TIGS), Fort Belvoir, Virginia, što je bila i prilika da se general Ahmić susretne s predstavnicima baze Quantico i pripadnikom OS BiH, potporučnikom Dževadom Kokošija. General Ahmić i brigadir Batarilo su poželjeli potporučniku Kokošiji uspješan rad i ugodan boravak u SAD-u.

Posjeta je pokazala da baza Quantico posjeduje vrhunske kapacitete koji odgovaraju izazovima sadašnjeg i budućeg operativnog okruženja. U skladu s tim, i imajući u vidu potrebu za stalnim obrazovanjem i osposobljavanjem pripadnika OS BiH kako bi dostigli potrebne standarde i interoperabilnost, evidentno je da je ovaj nivo sticanja znanja neophodan za razvoj OS BiH.

Info - VDP BiH u SAD