Aktuelnosti

Pripadnik PSOTC/OS BiH brzom reakcijom spasio igrača na fudbalskoj utakmici

8.6.2018

Pripadnik Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH, kaplar Semir Sarajkić, koji je ujedno i certificirani savezni fudbalski sudija, je za vrijeme suđenja utakmice razigravanja za ulazak u Prvu ligu FBiH koja se odigrala 07.06.2018. godine u Posušju, pokazao svoju osposobljenost i obučenost za brzu reakciju u pružanju pomoći povrijeđenim osobama, u ovom slučaju igraču povrijeđenom na utakmici.
Nakon završenog radnog vremena u OS BiH, kaplar Semir Sarajkić je sudio utakmicu između Posušja i Goražda. Sami kraj ovog meča obilježio je duel prvotimca Goražda Nedima Kurtovića i jednog domaćeg fudbalera, nakon kojeg je Kurtović ostao nepomično ležati, a publika i svi akteri su nakratko zanijemili. Brzo je reagovao glavni sudija Semir Sarajkić, pripadnik Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) koji je izvadio jezik Kurtoviću nakon što je ovaj ostao bez svijesti, te spriječio teže posljedice.

Dan nakon utakmice kaplar Sarajkić je opisao svoje iskustvo:

"Nakon naizgled bezazlenog duela dva igrača primijetio sam da je igrač ostao ležati nepomično na zemlji. Kada sam shvatio šta se dešava, odmah sam mu pritrčao te primjenio stečeno znanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u pružanju prve pomoći i to na način da sam ga okrenuo na bok i izvadio mu jezik da ne bi došlo do gušenja. Nakon moje brze reakcije, povrijeđeni igrač je došao svijesti. Na kraju se sve dobro završilo, jer je spašen jedan ljudski život", kazao je kaplar Sarajkić.

Prilikom pružanja pomoći onesvještenom igraču, kaplar Semir Sarajkić, je pokazao spemnost, obučenost i osposobljenost, ali i hrabrost i prisebnost prilikom intervencije spašavanja ljudskog života.

Povrijeđenom igraču želimo brz i uspješan oporavak, te nastavak uspješne fudbalske karijere.

4 FOTO GALERIJA