Aktuelnosti

PSOTC MTT učestvuje u izvođenju kursa „Izgradnja integriteta u operacijama podrške miru“ u Kijevu (Ukrajina)

13.3.2019

Mobilni tim za obuku (MTT) Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) učestvuje u izvođenju kursa „Izgradnja integriteta u operacijama podrške miru (BIPSOC)“ na Nacionalnoj akademiji unutrašnjih poslova Ukrajine u Kijevu (Ukrajina) od 12. do 15. marta 2019. godine

MTT PSOTC-a je upućen u Ukrajinu da bi pružio podršku NATO timu za izgradnju integriteta pri izvođenju kursa „Izgradnja integriteta u operacijama podrške miru (BIPSOC)“. Cilj kursa je podizanje svijesti o mogućim izvorima korupcije u operacijama podrške miru (PSO) i ulozi sigurnosnih snaga u rješavanju korupcije u PSO, da bi se smanjio njen uticaj na državu u kojoj se izvodi PSO i na ukupni uspjeh misije.

Zajedno sa međunarodnim ekspertima, PSOTC MTT, kojeg sačinjavaju pukovnik Damir Alibašić, pukovnik Admir Jusupović i zastavnik Alojz Tovarović, dio je većeg kombinovanog tima instruktora pod pokroviteljstvom NATO Programa izgradnje integriteta. BIPSOC se realizuje za 29 polaznika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, Nacionalne akademije unutrašnjih poslova, Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalnog antikorupcijskog biroa, Nacionalne garde Ukrajine, Nacionalne policije, Sigurnosne službe Ukrajine i Državne granične službe Ukrajine. Ovaj događaj je izvrsna prilika za razmjenu iskustava i uspostavljanje bliže suradnje između predstavnika NATO tima za izgradnju integriteta, PSOTC-a i odbrambenih i sigurnosnih agencija i institucija Ukrajine.