Aktuelnosti

Konferencija – Rodna ravnopravnost, mir i sigurnost kao zajednički projekt George C. Marshall Centra i PSOTC-a

16.5.2019

George C. Marshall Centar i PSOTC nastavljaju uzajamnu saradnju realizirajući Konferenciju„Rodna ravnopravnost, mir i sigurnost“ koja je održana u Domu OS BiH u Sarajevu, od 14. do 15. maja 2019.godine.

Glavni cilj konferencije je bio okupiti učesnike, uključujući i prominentne govornike, iz više zemalja, te različitih organizacija i agencija kako bi procijenili i evaluirali učešće žena u ulogama vođe u sektoru sigurnosti i sektoru za donošenje politika, kako bi demonstrirali i evaluirali nabolje prakse i naučene lekcije koje se odnose na politiku rodne ravnopravnosti i svjesnosti u cilju razvoja razumnih strateških koncepata i politika za sektor odbrane, kako bi naglasili važnost politika i pristupa osjetljivih na rodnu ravnopravnost u nacionalnom sigurnosnom okruženju, te kako bi unaprijedili umrežavanje.

Učešće na konferenciji uzelo je 49 učesnika iz 11 zemalja, 2 iz Albanije, 24 iz Bosne i Hercegovine, 1 iz Kanade, 5 iz Hrvatske, 2 iz Njemačke, 1 iz Libana, 3 iz Crne Gore, 4 iz Sjeverne Makedonije, 2 iz Srbije, 3 iz Slovenije i 2 iz SAD. Predstavnik George C. Marshall Centra, Dr. Suzanne Loftus i Komandant PSOTC-a, brigadir Edin Bajramović su izrazili punu zahvalnost učesnicima za njihovo zalaganje što je učinilo ovu konferenciju potpunim uspjehom. Brigadir Bajramović je iskoristio ovu priliku da se zahvali osoblju George C. Marshall Centra i PSOTC-a, kao i Tehničkoj podršci i Sekciji lingvističke službe NATO HQ Sarajevo za njihov doprinos u uspješnoj realizaciji ove konferencije.

13 FOTO GALERIJA