Aktuelnosti

PSOTC MTT sudjelovao u izvođenju „Kursa za obuku instruktora za izgradnju integriteta“ u Skoplju

20.5.2019

Mobilni tim za obuku (MTT) Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) učestvovao je u izvođenju „Kursa za instruktore za izgradnju integriteta“ za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Republike Sjeverne Makedonije u Skoplju od 13. do 16. maja 2019. godine

MTT PSOTC-a, kojeg su sačinjavali pukovnik Damir Alibašić i pukovnik Admir Jusupović,  je upućen u Makedoniju od 13. do 16. maja 2019. godine, kao podrška NATO Programu za izgradnju integriteta da učestvuje u izvođenju „Kursa za instruktore za izgradnju integriteta (modul 2)“ u Domu Vojske u Skoplju.

Kurs za instruktore za izgradnju integriteta je dizajniran da bi se razvili održivi nacionalni kapaciteti za izgradnju integriteta koji će biti korišteni da osiguraju podizanje svjesnosti o ovom važnom pitanju i da realizuju obuku u oblasti izgradnje integriteta u sektoru odbrane i sigurnosti unutar nacionalnih institucija odbrane, uključujući i oružane snage.

12 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Republike Sjeverne Makedonij pohađalo je „Kurs za instruktore za izgradnju integriteta (modul 2)“. Projekat će biti nastavljen tokom ove godine izvođenjem ostalih modula kursa. Ovaj događaj je bio odlična prilika za razmjenu iskustava i upostavljanje bliže saradnje između predstavnika NATO Programa za izgradnju integriteta, Ministarstva odbrane i Vojske Republike Sjeverne Makedonije i PSOTC-a.