Aktuelnosti

Sastanak „Prijatelji PSOTC-a“

27.11.2019

Centar za obuku za operacije podrške miru Bosne i Hercegovine godišnje organizuje sastanak Prijatelja PSOTC-a u cilju sagledavanja dostignuća i rezultata u toku proteklih godinu dana, kao i predstavljanja budućih planova i potreba. Sastanak “Prijatelji PSOTC” je organizovan u Hotelu Hollywood u Sarajevu 27.11.2019.godine. Sastanku je prisustvovalo više od 40 učesnika iz Bosne i Hercegovine i 15 partnerskih zemalja (AUT, BUL, CHE, CZE, GBR, GER, HRV, HUN, ITA, MDA, MNE, NOR, SWE, TUR i USA), 3 međunarodne institucije (NATO HQ Sarajevo, EUFOR i OSCE) kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Prepoznajući važnost saradnje sa partnerima u osiguravanju mira i sigurnosti u svijetu i uloge odgovarajuće obuke i edukacije za buduće operacije podrške miru, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jedanput godišnje organizuje sastanak sa trenutnim i potencijalnim partnerima Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), spremnim da kroz partnerstvo podrže rad ovog Centra.   Svrha sastanka je da se trenutni i potencijalni partneri PSOTC informišu o postignutim rezultatima obuke u 2019. godini, planovima za 2020. godinu, konceptom moguće buduće uloge PSOTC u obuci za operacije podrške miru kako za pripadnike OS BiH, tako i za policijske i civilne službenike institucija BiH i partnerskih zemalja, te da se razmotre i razviju mogući vidovi buduće saradnje na polju obuke i edukacije za OPM koja se realizuje u Centru. Uz predsjedavajućeg, gospodina Zorana Šajinovića, pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu saradnju i domaćina sastanka, brigadira Edina Bajramovića, komandanta PSOTC-a, svečanost otvorenja uveličana je prisustvom gospodina Seada Jusića, Zamjenika ministra odbrane BiH.

Glavne teme za ovogodišnji sastanak "Prijatelji PSOTC-a" su razmjena informacija o rezultatima koje je PSOTC postigao u prethodnom periodu i planovi za 2020. godinu, kao i diskusija o uspostavljanju mehanizama za saradnju i podršku PSOTC. Sastanak je prilika da partneri iskažu svoju namjeru da podrže PSOTC, kao i njihovu posvećenost davanja podrške različitim oblicima projekata koje je razvio PSOTC.

Zamjenik ministra odbrane BiH, gosp. Sead Jusić istakao je u svom uvodnom govoru zahvalnost na spremnosti međunarodnih partnera da sarađuju sa BiH i Centrom. Zaključio je da BIH ima aktivnu ulogu u međunarodnom miru i sigurnosti. Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju MO BiH gosp. Zoran Šajinović naglasio je važnu ulogu PSOTC-a u strukturi Oružanih snaga, i zahvalio se posebno na učešću NATO i EUFOR predstavnicima, te partnerskim centrima. Brigadir Morten Henriksen, Zamjenik komandanta NATO HQ Sa u svojoj izjavi naglasio da se Oružane snage usklađuju sa NATO standardima, kao i sam PSOTC koji je NATO akreditiran Centar.

4 FOTO GALERIJA