Aktuelnosti

Završna ceremonija Orijentacijskog kursa zajedničke sigurnosne i odbrambene politike

6.12.2019

PSOTC kao član mreže Europskog koledža za sigurnost i odbranu (ESDC), nakon sedmicu dana predavanja, u suradnji s ESDC-om i austrijskom Nacionalnom odbrambenom akademijom (NDA) uspješno je realizovao zajednički orijentacijski kurs za sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP).
CSDP orijentacijski kurs ispunio je svoj cilj pružanjem sveobuhvatnog razumijevanja institucionalnog okvira CSDP-a, trenutnih politika, kao i struktura i procesa. CSDP orijentacijski kurs glavna je komponenta aktivnosti obuke ESDC-a s ciljem razvoja i promocije širokog razumijevanja CSDP-a kao sastavnog dijela zajedničke vanjske i sigurnosne politike (SZVP) Europske unije. Kurs je pohađalo 28 učesnika iz 14 zemalja (AUT - 2, BIH - 7, HRV - 1, CYP - 1, EST - 2, EU (ESP) - 1, FRA - 1, GER - 6, ITA - 1, NLD - 1, PRT - 1, SRB - 1, SWE - 1, ESP - 1, TUR - 1) koji su stekli znanje o razvoju evropske sigurnosne kulture kao i o saradnji između EU i partnera iz zemalja koje nisu članice EU u globalnom sigurnosnom okruženju.

Kurs je organizovan u saradnji ESDC-a, AUT NDA i PSOTC-a. Pored spomenutih institucija, veliki doprinos ovom projektu dali su i Europska služba za vanjske poslove (EEAS), Vojni štab EU (EUMS), Centar za sigurnosne studije Sarajevo, i Univerzitet u Sarajevu (Fakultet političkih nauka i Elektrotehnički fakultet). Ceremonija zatvaranja kursa održana je 6. decembra 2019. godine, a uveličana je prisutnošću direktora ESDC-a, gospodina Dirka Duboisa, austrijski vojni ataše brigadir Erich Simbürger i komandanta PSOTC-a, brigadira Edina Bajramovića.

 

 


8 FOTO GALERIJA