Operativna komanda

Posjeta vojnog atašea Rumunije Operativnoj komandi OS BiH

31.3.2016

Operativnu komandu OS BiH je 30.03.2016. godine posjetio vojni ataše Rumunije brigadir Valentin Voaides. Vojnog atašea Rumunije primio je zamjenik komandanta za operacije brigadni general Mirsad Ahmić.

Razlog posjete vojnog atašea bila je primopredaja dužnosti šefa pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a, iz kontigenta OS Rumunije, između pukovnika Cristian Marcua u svojstvu odlazećeg i brigadira Florin Silviu Georgescua u svojstvu novog šefa tima.

U toku posjete vođeni su razgovori o ulozi pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a u zrakoplovnoj ekspertizi, izradi doktrinarnih dokumenata zrakoplovstva kao i predstojećoj modernizaciji zrakoplovnih snaga. Razgovarano je i po pitanjima bilateralne saradnje kroz ponudu od strane OS Rumunije vezanu za kurseve zrakoplovstva, obuku medicinskog osoblja i obuku po programu planiranja, budžetiranja i izvršenja budžeta u zrakoplovstvu.Također, ponuđena je obuka inžinjerije preko MTT OS Rumunije u sklopu obuke sa EUFOR-om.

General Ahmić i vojni ataše Rumunije brigadir Valentin Voaides su izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između OS Rumunije i OS BiH

Na kraju posjete, general Ahmić je odlazećem šefu pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a pukovniku Cristianu Marcuu, uručio pismo zahvale i prigodan poklon.

info-OK OS BiH