Operativna komanda

MAPEX u Operativnoj komandi OS BiH

3.2.2017

U periodu od 31.01.2017.godine do 02.02.2017. godine Operativna komanda OS BiH izvela je vježbu komandnog mjesta „BUTMIR-17“. U vježbi, koja tipski spada u vježbe na karti (MAPEX), su učestvovale štabne starješine komande OK OS BiH.

Cilj vježbe je bio da se provjeri i unaprijedi sposobnost komande OK OS BiH da u realnom vremenu planira i realizuje postavljene zadatke u eventualnom budućem angažovanju OS BiH u rješavanju posljedica prirodne nesreće zemljotresa.

Komandant OK OS BiH generalmajor Dragan Vuković je istakao važnost štabnog uvježbavanja komande OK OS BiH da efikasno reaguje u eventualnim prirodnim nesrećama, kao što je to bio slučaj u 2015.godini, tokom katastrofalnih poplava u BiH. „U tim situacijama, brza reakcija OS BiH u pomoći civilnom stanovništvu je od izuzetnog značaja.“ – dodao je general Vuković.

Prema riječima direktora vježbe brigadnog generala Mirsada Ahmića, cilj je u potpunosti ostvaren, zahvaljujući izuzetnom zalaganju svih učesnika vježbe, koji su svoje iskustvo i obučenost pokazali u uspješnom rješavanju postavljenih zadataka.

info-OK OS BiH