Operativna komanda

Prezentacija EOD kapaciteta OS BiH u OK OS BiH

8.6.2017

U sklopu izvođenja zajedničke vojne obuke, u Operativnoj komandi OS BiH je 07.06.2017. godine realizovana prezentacija dijela EOD kapaciteta kojim raspolaže četa NUS Deminerskog bataljona.

Pripadnici Komande OK OS BiH imali su priliku da vide postupak EOD tima u reakciji na improvizovane eksplozivne uređaje (IED). Tokom demonstracije rada tim je koristio iRobot PACKBOT kao i jedan dio opreme kojom raspolaže četa NUS: zaštitno odijelo EOD 9, prenosivi rendgen XR200 i drugu opremu za detekciju i uklanjanje improvizovanih i konvencionalnih eksplozivnih naprava. Prezentaciju je vodio komandir EOD tima stariji vodnik Goran Vuković.

EOD jedinica Oružanih snaga BiH je jedna od najbolje obučenih i opremljenih jedinica ovog tipa u regionu. Obuku su završili u SAD (NAVAL EOD School), a jedan dio pripadnika je obučavan u BiH od strane američkih instruktora.

Jedinica je osposobljena za reakciju na improvizovane i konvencionalne incidente i koristi se u misijama van BiH i u podršci civilnom stanovništvu i civilnim agencijama u BiH.

 

info-OK OS BiH

6 FOTO GALERIJA