Brigada taktičke podrške

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na lokaciji kasarne „Zdravko Čelar“ u Derventi

3.4.2013

Dana 28.03.2013.godine realizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovao Inžinjerijski bataljon brTP u saradnji sa Crvenim krstom Derventa.

Od prijavljenih 50 pripadnika ove jedinice, 49 je pristupilo darivanju ove dragocjene tečnosti. S obzirom da je ova akcija sprovedena za teritoriju Opštine Derventa, ovoj akciji se pridružilo i 64 civilnih lica što ukupno predstavlja 113 dobrovoljnih davalaca krvi na današnji dan. Prikupljanje krvi je izvršila Transfuziološka služba opšte bolnice „Sveti Luka“ iz Doboja koji su izrazili zadovoljstvo ovom akcijom, posebno odzivom pripadnika Brigade taktičke podrške. Ovo je 6. godina kako se ova akcija zajednički sprovodi od strane Inžinjerijskog bataljona brTP i Crvenog krsta Derventa. Kao i svaki put, Opština Derventa je donirala po poklon paket za sve koji su se odazvali dobrovoljnom davanju krvi. Sekretar Crvenog krsta Derevnta, gospodin Rade Kujundžić je izrazio veliko zadovoljstvo ovom akcijom jer je današnji odziv davalaca bio rekordno visok. Zahvalio se na saradnji sa Inžinjerijskim bataljonom koji u ovim akcijama ustupa svoje prostorije i ljudstvo za adekvatnu pripremu tih prostorija, a u isto vrijeme i odzivom pripadnika ove jedinice. Jedan od učesnika današnje akcije, kaplar Nikolić Nebojša je rekao da mu je ovo trinaesti put da pristupa dobrovoljnom davanju krvi i da mu je čast i zadovoljstvo da time pomaže u spašavanju nečijeg života. Takođe je i pozvao sve one koji mogu dati krv da to i učine u što većem broju jer to nikako ne može naškoditi zdravlju čovjeka, nego čak naprotiv, time se čovjek osjeća psihički zdraviji a i ljudski organizam se regeneriše. Lica iz sastava Inžinjerijskog bataljona su u potpunosti svjesni toga tako da ne treba da čudi da je svaki put sve veći broj davalaca iz ove jedinice.

Ova akcija dobrovoljnog davanja krvi je samo jedna u nizu različitih oblika pomoći civilnom stanovništvu od strane Inžinjerijskog bataljona brTP. Pomoć lokalnim zajednicama predstavlja dužnost i obavezu za OS BiH, što je Inžinjerijski bataljon brTP do sada dosljedno ispunjavao.

info: brTP