Vijesti

Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine angažovane u podršci obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

9.7.2024

Po odluci ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine se angažuju na podršci obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U periodu od 7. do 11. jula 2024. godine angažuje se više različitih resursa OS BiH na obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a Srebrenica“. OS BiH se angažuju kroz osiguranje materijalno-tehničkih sredstava za pripremu prenoćišta (vojnički šatori) i motornih vozila za prevoz učesnika komemorativnog „Marša mira 2024.“, kao i kroz organizovanje prijevoza prtljaga i drugih potrepština učesnika ovog marša.

Također, na raspolaganju su i pripadnici OS BiH iz sastava vojne policije, tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), sanitetski timovi, specijalisti za kontradiverzionu zaštitu, kao i drugi specijalisti i timova po procjeni načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Pripadnici OS BiH se angažuju i na asistenciji visokim delegacijama prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti u Memorijalnom centru Potočari, a osiguran je i helikopter OS BiH za realizaciju svih zadaća iz oblasti zračne podrške.

U vjerskom dijelu programa, prilikom ukopa tijela novoidentificiranih žrtava, planirano je i učestvovanje vojnih imama OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA