Vijesti

Sastanak vojnih delegacija Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Austrije

25.7.2024

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Gojko Knežević, sa delegacijom Oružanih snaga BiH, primio je 25. jula 2024. godine načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije generala Rudolfa Stridingera.

Razgovarano je o bilateralnoj vojnoj saradnji u oblasti edukacije i daljem razvoju logističkog informacionog sistema (LOGIS), upravljanju životnim ciklusom municije, kao i drugim poljima iz oblasti bilateralne vojne saradnje.

Generalpukovnik Gojko Knežević se zahvalio generalu Stridingeru na doprinosu koji Oružane snage Austrije daju u očuvanju regionalne sigurnosti kroz njihovo prisustvo u snagama EUFOR-a i misiji Althea.

Na sastanku je zaključeno da je bilateralno vojna saradnja sadržajna, obostrano korisna i da se odvija na principima međusobnog poštovanja. Također, razmijenjeni su stavovi i mišljenja o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i svijetu i mogućnostima za saradnju u oblasti odbrane. Generalpukovnik Knežević je istakao da su OS BiH otvorene za svaku saradnju koja za cilj ima očuvanje mira i stabilnosti.

Pored generala Kneževića, u delegaciji OS BiH su bili zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda, načelnik Ureda za podršku NZŠ OS BiH brigadir Nebojša Stajić i ostali članovi delegacije.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA