Vijesti

Učešće pripadnika OS BiH iz Cyber operativnog centra OS BiH na aktivnosti „Cyber Defense and Network Security” s Nacionalnom gardom Marylanda

24.9.2024

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz sastava „Cyber“ operativnog centra, učestvovali su na zajedničkoj aktivnosti „Cyber Defense and Network Security“ sa pripadnicima 169. Tima za „cyber“ zaštitu (169th Cyber Protection Team), iz sastava Nacionalne garde Marylanda, koja je održana od 16. do 20. septembra 2024. godine u Adelfiju i Laurelu, Savezna država Maryland, SAD.

Aktivnost je bila nastavak višegodišnje saradnje na polјu obuke i razmjene iskustava ove dvije jedinice, gdje je 6 pripadnika Oružanih snaga BiH imalo priliku da se upozna sa najnovijim dostignućima na polјu „cyber“ zaštite. Istovremeno, kroz praktičan rad i vježbu, omogućeno je da se pripadnici „Cyber“ operativnog centra upoznaju sa mogućnostima najsavremenijih „alata“ na polјu borbe protiv „cyber“ prijetnji. Tokom realizacije praktične vježbe, 19. septembra 2024. godine, upriličen je „Dan visokih zvanica“- DV Day, koji je svojim prisustvom uveličala brigadni general Amy P. Kremser, Načelnik Združenog štaba Nacionalne garde Maryland.

Ova prilika je iskorištena da se razgovara o aktivnostima bilateralne saradnje između Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su planirane da budu realizovane posredstvom Ureda za odbrambenu saradnju Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u 2025. godini.

Pored pripadnika OS BiH koji su učestvovali na ovom događaju, Ured vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Washingtonu je dao svoj doprinos, posredstvom Oficira za vezu sa Saveznom državom Maryland, ujedno pomoćnika vojnog atašea pukovnika Zorana Jovića, koji je prisustvovao obuci i završnoj vježbi.

Navedena aktivnost je provedena u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uz angažman i koordinaciju koordinatora za operacije, Zlate Veselinović.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA