Vijesti

Nastupna posjeta nerezidentnog vojnog atašea Republike Bjelorusije Ministarstvu odbrane BiH

24.9.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović, sa saradnicima, primio je 24. septembra 2024. godine u nastupnu posjetu nerezidentnog vojnog atašea Republike Bjelorusije, sa sjedištem u Beogradu, pukovnika Sergei Lavshuk.

Tokom susreta zamjenik ministra odbrane Goganović je naglasio da je bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona neophodno posmatrati u kontekstu globalnih dešavanja i izazova. U tom svjetlu ukazao je na nužnost razvoja međususjedskih odnosa i regionalne saradnje koje su, kako je rekao Goganović, „garant mira i bezbjednosti u ovim izazovnim vremenima.“ 

Rekao je i da po ocjeni EUFOR-a, koji jedini ima mandat da ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH, u Bosni i Hercegovini trenutno nema većih bezbjednosnih izazova te izrazio uvjerenje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u novembru ove godine podržati produžetak mandata EUFOR-ove Misije „Alhea“ u BiH.  

Pukovnik Lavshuk se zahvalio gospodinu Goganoviću i njegovim saradnicima na prijemu u Ministarstvu odbrane BiH, te izrazio nadu da će se u budućnosti uspostaviti modaliteti saradnje na obostranu korist obje zemlje.

Počasni konzul Republike Bjelorusije u BiH Nedeljko Elek izrazio je želju za jačom privrednom saradnjom između Republike Bjelorusije i Bosne i Hercegovine.

U pratnji vojnog ataše sastanku je prisustvovao i počasni konzul Republike Bjelorusije u BiH Nedeljko Elek, a u delegaciji Ministarstva odbrane BiH, između ostalih, sastanku su prisustvovali šef Kabineta zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić, savjetnik ministra odbrane brigadir Arnad Kukuljac pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove Dženan Redžo i desk oficir za saradnju sa BiH i Republike Bjelorusije gospođa Irena Leko.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA