Vijesti

Ministar Zukan Helez na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Tešnju

25.9.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Zukan Helez prisustvovao je 25. septembra 2024. godine otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Tešnju. Ovaj sajam, koji se održava po 18. put, postao je jedna od najvažnijih privrednih manifestacija u Bosni i Hercegovini, povezujući poslovne ljude, poduzetnike i vizionare.

Ministar Helez je tokom svog govora naglasio: „Integracija naše zemlje u EU, u privrednom i ekonomskom smislu, znači integraciju u zajedničko tržište, što donosi više šansi i mogućnosti za naše privrednike." Također je dodao: „Rušimo granice i prepreke kako bismo omogućili našim privrednicima pristup tržištu od preko 500 miliona ljudi."

Govoreći o potencijalu BiH, ministar Helez je istakao: „Bosna i Hercegovina posjeduje izuzetno bogat privredni i razvojni potencijal, koji se ponajviše ogleda u prirodnim bogatstvima naše zemlje te snažnom poduzetničkom duhu naših ljudi." Zaključio je porukom: „Međunarodni sajam privrede u Tešnju je prilika da svijetu pokažemo da znamo raditi i proizvoditi."

Ovim riječima, ministar je podcrtao važnost ovog sajma kao platforme za jačanje privrednih veza i predstavljanje Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu regionalnim i međunarodnim partnerima.

Ovogodišnji sajam u Tešnju oborio je rekorde po broju izlagača iz BiH i inostranstva, te ugostio predstavnike javnih kompanija, privrednih komora i međunarodnih organizacija. Sajam u Tešnju predstavlja odličan model za promociju privrede BiH, posebno u svjetlu integracije naše zemlje u Europsku uniju.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba