Vijesti

Realizacija radnog sastanka po programu DCBI NATO - projekat opremanje VP OS BiH specijalizovanim vozilima

26.9.2024

Posjeta delegacije Republike Slovenije Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, radi nastavka aktivnosti na konačnoj implementaciji projekta „MILITARY POLICE (Unapređenje sposobnosti VP u sastavu L-INF-BG)“ nominovanog kroz paket podrške Inicijative DCB NATO-a, realizovana je u periodu od 23. - 27. septembra 2024. godine.

Završni radni sastanak sa ciljem informisanja bh strane o provedenim aktivnostima opremanja VP OS BiH terenskim vozilima, rješavanju pitanja stavljanja obilježja na vozila, pitanja vezana za carinske procedure kao i realizaciji aktivnosti donacije AED uređaja Crvenog krsta Slovenije Crvenom krstu Bosne i Hercegovine, realizovan je 25. septembra 2024. godine u sali NATO HQ Sa.

Domaćin završnog radnog sastanka bio je pomoćnik ministra za politiku i planove Dženan Redžo sa saradnicima.

Razmjenjene su informacije vezane za aktivnosti implementacije projekta „MILITARY POLICE (Unapređenje sposobnosti VP u sastavu L-INF-BG)“, odnosno utvrđen je termin predaje 4 terenska motorna vozila za 15. mart 2025. godine, dinamika razmjene informacija za carinske procedure u BiH, određivanje osoba iz OS BiH za obuku za rukovanje vozilima i opremom u istim, te razmjenjene informacije vezano za obilježavanje vozila.

Vođa delegacije R. Slovenije, Bojan Pipenbaher izrazio je zadovoljstvo realizacijom posjete, dinamikom realizacije projekta i iskazao zahvalnost MO i OS BiH na pruženoj podršci u realizaciji pilot projekta „Crveni krst R. Slovenije Crvenom krstu BiH“. Značajno je da je uspostavljena saradnja, provedena obuka i donirana četiri AED uređaja Crvenog krsta R. Slovenije Crvenom krstu BiH. Naglasio je da su njihova iskustva uspješna, odnosno upotrebom AED uređaja spašavaju se životi ugroženih osoba u 95% slučajeva jer se pravovremeno može pružiti pomoć do dolaska hitne pomoći. Donacija određenih materijalnih sredstava za pružanje prve pomoći i projekat obuke u pružanju prve pomoći na nivou lokalnih zajednica u regiji Banja Luka realizovani su uspješno, a u planu je realizacija ovih aktivnosti na nivou cijele BiH.

Zaključeno je da je posjeta ispunila očekivanja učesnika, te da se u narednom periodu očekuje poduzimanje daljih aktivnosti do potpune implementacije predmetnog projekta NATO DCB inicijative.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA