Vijesti

Washington: Podrška State Departmenta i Nacionalne Garde SAD-a odbrambenim institucijama BiH

17.5.2013

Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju predvodi ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, 16.05. 2013. godine imala je susrete u Pentagonu i State Departmentu.

Delegacija MO i OS BiH sastala se u Pentagonu sa generalom Frankom Grassom, načelnikom Biroa Nacionalne Garde SAD-a.

Tom prilikom razgovarano je o realizaciji aktivnosti Državnog partnerskog programa (State Partnership Program -SPP) između BiH i Marylanda, koje je Biro Nacionalne Garde SAD-a podržavao u prethodnom periodu. Ministar Osmić je izrazio zahvalnost generalu Grassu na dosadašnjoj pomoći i podršci u tome, iznoseći prijedloge i mogućnosti novih, dodatnih aktivnosti u narednom periodu.  

General Grass je dosadašnju saradnju ocijenio kao obostrano korisno partnerstvo, istakavši da je "Bosna i Hercegovina zemlja koja je od potrošača sigurnosti – dakle korisnika pomoći iz inostranstva – prerasla u proizvođača sigurnosti“. Kao potvrdu tome naveo je Jedinicu Vojne policije Oružanih snaga BiH koja, kako je rekao, zajedno, ravnopravno, rame uz rame sa jedinicom Nacionalne garde Marylanda, učestvuje u misiji ISAF u Afganistanu. General Grass je posebno izrazio zadovoljstvo što će se dosadašnja saradnja u okviru SPP-a, koja je u početku bila samo vojna, u budućnosti proširiti i na niz drugih različitih oblasti. 

Istog dana, delegacija MO i OS BiH koju predvodi ministar odbrane BiH, sastala se u State Departmentu sa Jonathan Mooreom, direktorom  Ureda američkog State Departmenta za jugoistočnu i centralnu Evropu.

I tokom ovog susreta istaknut je značaj u odnosima SAD-a i BiH u odbrambeno-sigurnosnoj oblasti, u sklopu kojih posebnu važnost ima realizacija SPP-a.  

Između ostalog, razgovarano je i o ispunjavanju uvjeta za aktiviranje NATO akcijskog plana (MAP), učešću pripadnika OS BiH u misiji ISAF, unapređenju kapaciteta i metoda uništavanja viškova naoružanja i municije, te nastavku reformskih procesa OS BiH sa posebnim osvrtom na dokument “Pregled odbrane“.

Gospodin Mooreo je naglasio značaj međusobne regionalne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, dajući podršku ministru Osmiću na aktivnostima u tom pravcu, kao i punu podršku njegovoj odlučnosti u realizaciji planova i aktivnosti odbrambenih institucija BiH na putu ka NATO i evroatlantskim integracijama.

Ured za odnose s javnošću

tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba