Vijesti

Razgovori u State Departmentu - čvrsta opredijeljenost SAD da pomogne BiH na putu prema evroatlantskim integracijama i daljem razvijanju partnerskih odnosa dviju država

1.4.2014

Zamjenik pomoćnika Državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Yee Hoyt i pomoćnik Državnog sekretara SAD za političko-vojna pitanja Thomas Kelly razgovarali su u odvojenim susretima 01.04.2014. godine sa delegacijom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koju predvodi ministar odbrane Zekerijah Osmić.

Delegacija MO BiH i OS BiH se sastala u Department of State najprije sa gosp. Yee Hoyt – zamjenikom pomoćnika Državnog sekretara za Evropu i Aziju, sa kojim je razgovarano o  trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, aktuelnim dešavanjima u MO i OS BiH,  o ispunjenju uslova za MAP, o uspjesima koje MO i OS BiH postižu na svim poljima, o saradnji na poljima edukacije te ostalim oblicima saradnje kroz bilateralne sporazume.

Nakon toga, delegacija MO i OS BiH se sastala sa gosp. Thomas Kelly – pomoćnikom  Državnog sekretara za političko-vojna pitanja, sa kojim je razgovarano o rješavanju viškova naoružanja i municije u  BiH, učešću OS BiH u operacijama podrške miru, procesu deminiranja te o saradnji sa Saveznom državom Maryland. 

Tokom razgovora i gosp.Hoyt i gosp Kelly su istakli čvrstu opredijeljenost SAD da pomogne BiH na putu prema atlantskim integracijama i daljem razvijanju partnerskih odnosa dviju država. I gosp. Hoyt i gosp. Kelly su istakli značajan doprinosa OS BiH u operacijama podrške miru, a ministar odbrane gosp. Osmić iskoristio je ovu priliku da se zahvali na pomoći koju naša zemlja dobija od strane države SAD, Američke ambasade u BiH i NATO štaba u BiH, te izrazio težnju da se partnerski odnosi i dalje razvijaju u budućnosti.

Prvog dana službene posjete za delegaciju MO i OS BiH priređen je prijem u Ambasadi BiH u Washingtonu od strane gosp. Adnana Hadrovića – otpravnika poslova a.i. Ambasade, na kojem su bili prisutni svi djelatnici Ambasade BiH. U ugodnoj atmosferi razgovaralo se o trenutnoj političko - ekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Ovu priliku su djelatnici Ambasade BiH iskoristili da razgovaraju i pitaju Ministra i Načelnika ZŠ OS BiH o trenutnim aktivnostima te budućim planovima MO i OS BiH na putu ka NATO savezu. U pratnji delegacije na sastancima u State Departmentu i na prijemu u Ambasadi BiH bio je prisutan brigadir Scott Miller - vojni ataše SAD u BiH.

Drugog dana službene posjete je predviđeno polaganje vijenca od strane Ministra odbrane BiH i  Načelnika ZŠ OS BiH na vojnom groblju Arlington - na spomeniku nepoznatom vojniku. Ovoj aktivnosti će biti prisutna kompletna delegacija MO i OS BiH te zamjenik ambasadorice gosp. Adnan Hadrović, kao i v/a SAD u BiH brigadir Miller. Nakon ove aktivnosti jedan dio delegacije će imati sastanak  sa kongresmenom Mike Turnerom, šefom delegacije SAD u NATO parlamentarnoj skupštini na temu: Trenutna politička situacija u BiH sa akcentom na reforme koje BiH sprovodi na putu ka NATO savezu, dok će drugi dio delegacije predvođen Načelnikom ZŠ OS BiH general majorom Antom Jelečem imati sastanak u Pentagonu sa brigadnim generalom Jacqueline D. Van Ovost-voditeljem odjela J5 u Zajedničkom štabu OS USA na temu aktuelno stanje u OS BiH  te budući planovi i izazovi koji se nalaze pred OS BiH.

U popodnevnim satima predviđeno je izlaganje Ministra odbrane u Atlantic Councilu na temu: Reforma odbrane u BiH, uspjesi MO i OS BiH, put ka članstvu u NATO. U radu delegacije tokom svih aktivnosti i sastanaka učestvuju vojni ataše BiH brigadir Davorin Vučić i oficir za vezu sa Saveznom državom Maryland ujedno pomoćnik vojnog atašea pukovnik Dževad Burić, te predstavnici Ambasade BiH u Washingtonu.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA