Vijesti

Zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš i zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju Ted Whiteside razgovarali o NATO strategiji komuniciranja

22.4.2014

Zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš sa saradnicima razgovarala je 22. 04.2014. godine sa zamjenikom pomoćnika Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju Ted Whiteside-om o saradnji Ministarstva odbrane BiH i NATO-a u oblasti javne diplomacije i implementaciji NATO strategije komuniciranja.

Na sastanku se razgovaralo i o praksama integracije socijalnih medija i vladinih komunikacija, saradnji sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i civilnim strukturama.

Zamjenica ministra Marina Pendeš je, govoreći o implementaciji NATO strategije komuniciranja, istakla da „treba analizirati i unaprijediti akcione planove, kako bi se vrijednosti i benefiti NATO-a još više približile ciljnim grupama i kako bi mogli pravoremeno promovirati sve ono što je pozitivno u Ministarstvu odbrane BiH.“

Također, zamjenica Pendeš je naglasila potrebu što bržeg ulaska BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO, jer Bosna i Hercegovina je „zemlja u Evropi, a mi smo partner i NATO-u i EU.“

Gospodin Whiteside je istakao da je u Bosni i Hercegovini napravljen progres u posljednjih nekoliko godina, a posebno se osvrnuo na saradnju sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i mladima.

Sastanku su prisustvovali i šef Misije BiH pri NATO Branimir Jukić, glasnogovornica NATO štaba Sarajevo Ines Kuburović, te pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Gdin Ted Whiteside se nalazi u posjeti BiH s ciljem prisustvovanja NATO konferenciji „Društveni mediji – šta oni znače za partnerske zemlje”, te panel diskusiji – „65. godina NATO-a: Mir sigurnost i razvoj u Evropi,” koje će se održati u Sarajevu 23.i 24.04.2014. godine.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA