Vijesti

Posjeta komandanta Američke kopnene vojske za Evropu Oružanim snagama BiH

22.5.2017

Generalpukovnik Ben Hodges, komandant Američke kopnene vojske za Evropu, 22. maja 2017. godine posjetio je Bosnu i Hercegovinu te se susreo s generalmajorom Senadom Mašovićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba ОS BiH za resurse.

Generalmajor Senad Mašović tokom sastanka upoznao je generala Hodgesa o trenutnim aktivnostima OS BiH, a posebno se osvrnuo na operacije i obuku u zemlji i inostranstvu, status Pregleda odbrane i Plan modernizacije OS BiH, bilateralnu vojnu saradnju sa SAD-om, a također je prezentirao i napredak Oružanih snaga BiH u smislu evroatlantskih integracija.

Razgovori generala Hodgesa i Mašovića bili su detaljniji o temama budućih izazova i saradnje, posebno u oblastima međunarodne vojne saradnje na polju vojne edukacije i zajedničkih vježbi, te procesa deminiranja, kao i rješavanja viškova naoružanja i municije. Razgovarano je i o različitim modalitetima saradnje između OS BiH i Američkih snaga u Evropi, a koje se tiču povećanja stepena interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH, s ciljem približavanja OS BiH NATO standardima u sklopu evroatlantskih integracija.

Sjedinjene Američke Države važan su partner BiH, a kada je riječ o Oružanim snagama BiH pružaju im punu podršku još od formiranja OS BiH dо danas. Program bilateralne vojne saradnje između BiH i SAD-a manifestira se kroz programe „Vojska – vojsci“ (Mil2Mil), „Međunarodnu vojnu edukaciju“ (IMET), te kroz program „Finansiranja stranih prijateljskih vojski“ (FMF/FMS).

„Iako su Oružane snage BiH brojčano male, imamo izuzetno odgovorne zadatke ali i ograničene resurse, što svakako predstavlja veliki izazov. Naši pripadnici su obučeni za izvršavanje svih postavljenih zadataka i spremni da budu u službi građana države Bosne i Hercegovine. Ono što nas očekuje u narednom periodu je stvarna modernizacija OS BiH, odnosno potpuno unapređenje kapaciteta sposobnosti OS BiH. Siguran sam da ćemo naše zadatke uz vašu pomoć i podršku mnogo brže realizirati, s ciljem dostizanja punog spektra sposobnosti“, rekao je general Mašović, te se zahvalio generalu Hodgesu i njegovoj delegaciji za podršku i istakao da na ovu posjetu gleda kao svojevrsno priznanje odlične vojne saradnje Američkih snaga za Evropu i Oružanih snaga BiH koja će se nastaviti i ubuduće.

„Imao sam priliku da vidim vaše pripadnike tokom obuke i vježbi, te se iskreno radujem mogućnostima u kojima ćemo zajednički realizirati vojne vježbe u kojima će zajednički učestvovati naši vojnici“, naglasio je general Hodges. Posebna pitanja bila su usmjerena na obuku podoficirskog kora, deminiranje, uništavanje naoružanja i municije, te učešće u operacijama podrške miru. „Imate jedan od najboljih simulacijskih centara – što je svakako odlična prilika za planiranje jedne od zajedničkih simulacijskih vježbi. Mi ćemo i dalje nastaviti da vas podržavamo, podržavamo generala Wilz i njen tim, zajedničke vojne vježbe kao i svaki budući oblik naše saradnje“, istakao je na kraju posjete general Hodges, te se zahvalio generalu Mašoviću na izuzetno korisnom brifingu. 

U sastavu delegacije Američke KoV za Evropu, koju je predvodio general Hodges, bili su politički savjetnici Nick Manring i Mike Voyger, lični pomoćnik kapetan Pat Muldoon, vojni ataše SAD u BiH brigadir Mark Karas i pomoćnik vojnog atašea SAD u BiH pukovnik Aimee Mowry.

U sastavu delegacije OS BiH, koju je predvodio general Mašović, sastanku su prisustvovali i načelnik J3/7 brigadir Mario Andrić, načelnik Odjela za međunarodnu saradnju brigadir Nedžad Sadiković, načelnik Odjela za podršku ZŠ OS BiH pukovnik Edin Fako, oficir za saradnju sa OS SAD-a pukovnik Jovo Pujić i glavni narednik Mario Bagarić.

Info-ZŠ OS BiH

3 FOTO GALERIJA