Vijesti

Održana 26. sjednica Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH

24.11.2017

U Ministarstvu odbrane BiH je 24. novembra 2017. godine održana 26. sjednica Stručnog kolegija na kojoj su, pod predsjedavanjem ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH razmatrali aktuelna pitanja i tekuće aktivnosti u MO i OS BiH.

Pored ministrice Pendeš, sjednici su prisustvovali zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima, generalmajorima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, kao i ostali rukovodioci organizacionih cjelina Ministarstva odbrane BiH.

Na sjednici je razmatran Prijedlog programa rada Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu, realizacija Plana nabavki za 2017. godinu i priprema Plana nabavki za 2018. godinu, te realizacija budžeta za 2017. godinu i priprema budžeta za 2018. godinu.

Tokom razmatranja Prijedloga programa rada Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu, konstatovano je da su ispoštovane potrebne administrativne procedure i metodologija kojom se definira izrada planskih i drugih dokumenata u institucijama Bosne i Hercegovine, te da je potrebno provesti završne konsultacije i usaglašavanja ovog dokumenta kako bi se isti na vrijeme uputio Ministarstvu finansija i trezora BiH na mišljenje i dalje u proceduru usvajanja.

U vezi sa realizacijom Plana nabavke, analiziran je plan realizacije u 2017. godini i naglašena potreba sadržajnije analize uzroka nedostatne realizacije, te naloženo provođenje potrebnih radnji i mjera u smislu povećanja efikasnosti ostvarenja i kvalitеtnije izrade Plana nabavke za 2018. godinu.

Također, u vezi sa realizacijom budžeta u 2017. godini, naglašena je potreba hitne detekcije finansijskih sredstava koja neće biti utrošena do kraja godine, kako bi se blagovremeno pripremio i u proceduru uputio zahtjev za restrukturiranje budžeta za 2017. godinu i kako bi se na taj način osiguralo da se ta sredstva na vrijeme otpuste i preusmjere u višegodišnje projekte koji su već ranije definirani.

Ministrica Pendeš je naglasila potrebu intenziviranja svih aktivnosti i realizacijе svih zakonom utvrđenih nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u smislu blagovremenog i odgovornog rada i djelovanja.

Nakon rasprave i analize po svim tačkama dnevnog reda, donešeni su zaključci kojima se zadužuju rukovodioci organizacijskih cjelina za ubrzavanje svih potrebnih aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te da se u što skorije vrijeme predlože rješenja za blagovremeno i svrsishodno restrukturiranje budžeta, efikasniju realizaciju Plana javnih nabavki za 2017. godinu i blagovremenu pripremu i upućivanje Prijedloga programa rada Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu u predviđenu proceduru usvajanja i odobravanja.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

 

3 FOTO GALERIJA