Vijesti

Konferencija Programa državnog partnerstva

21.6.2018

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić učestvovao je od 19. do 21. juna na Konferenciji Programa državnog partnerstva (EUCOM State Partnership Program - SPP) u Garmisch-Partenkirchenu, SR Njemačka.

SPP konferencija održava se u organizaciji Američko-evropske komande (EUCOM) i okuplja najviše vojne predstavnike iz partnerskih zemalja, nacionalnih gardi iz SAD i EUCOM-a s ciljem podrške i unapređenja sigurnosne saradnje.

Ovogodišnja konferencije imala je za cilj sagledavanje ključnih problema u zoni operacija, kao i određivanje prioriteta kada je u pitanju sigurnosno okruženje u Evropi, posebno kroz zaključne diskusije o trenutnim i budućim sigurnosnim izazovima, te mogućnostima širenja saradnje za izgradnju spremnih, sposobnih i postojanih snaga.

General Jerkić je, na marginama konferencije, održao bilateralni sastanak sa komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Lindom Singh, gdje je razgovarano o značaju razvoja i unapređenja Programa državnog partnerstva.

Na konferenciji pored generala Jerkića, učestvovao je i glavni narednik OS BiH Mario Bagarić koji je tom prilikom podoficirima, učesnicima konferencije, predstavio zavidne rezultate pripadnika OS BiH koji su učestvovali na vojnom takmičenju „Najbolјi vojnik 2018” održanom u Marylandu.

Info - ZŠ OS BiH