Vijesti

Saradnja Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške na visokom nivou

21.6.2018

Pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Sead Muratović sa saradnicima održali su radni sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, koja se od 19. juna nalazi u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Delegaciju Kraljevine Norveške je predvodila komandantica Nacionalnog univerziteta odbrane, admiralica Louise Dedichen.

Razgovaralo se o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pri čemu su prezentovane teme koje su se odnosile na oblasti saradnje u vojnoj edukaciji i obuci, procesu regrutovanja, rodnim pitanjima, a izvršena je i prezentacija predstavnika Preventiva Mental Health tima, obučenih na Nacionalnom univerzitetu odbrane NDU (tim psihologa). Ovom prilikom iskazana je zahvalnost Ministarstvu odbrane Norveške na konkretnoj pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na ovim projektima, te je razgovarano o pravcima i načinima saradnje u narednom periodu.

Delegacija MO Kraljevine Norveške, među kojima su bili i vojni ataše Norveške u BiH Geir Myrseth i zamjenik komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu Helge Tonning, jučer je posjetila Komandu za obuku i doktrinu OS BiH u Travniku, gdje im je prezentovan informativni brifing koji se odnosio na sastav, položaj, nadležnosti KOiD-a, kao i materijalna baza obuke. Ovom prilikom izvršena je i primopredaja sredstava, kao donacija MO Kraljevine Norveške, koja se sastoji od opremanja jedne multifunkcionalne učionice za osnovnu oficirsku obuku (30 laptopa, smart interaktivna tabla, klima uređaj, multifiunkcionalni kopir aparat). Ovaj projekat se nastavlja, tako da će u narednom periodu biti opremljena još jedna učionica sa istim sredstvima.

Također, tokom ove posjete delegacija MO Norveške se sastala sa kandidatima i kandidatkinjama na osnovnoj oficirskoj obuci, kao i sa ženama, pripadnicama OS BiH.

Danas će delegacija MO Kraljevine Norveške posjetiti i PSOTC, čime će se i završiti radni dio posjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA