Vijesti

Ministrica Pendeš primila u oproštajnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH NJ.E. Edwarda Fergusona

17.7.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, primila je 17. jula 2018.godine u oproštajnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH NJ.E. Edwarda Fergusona i vojnog atašea UK u BiH pukovnika Jonathana Williamsona.

Sastanku su, ispred Oružanih snaga BiH, prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i  generalmajor Gojko Knežević.

 

Tokom sastanaka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji MO i OS BiH sa Velikom Britanijom koja je u proteklom periodu dostigla visoki nivo, čiji su rezultati vidljivi kroz zajedničke projekte koji su realizirani uz pomoć Vlade Velike Britanije. To se posebno ogleda kroz projekat odabira mladih visokoobrazovanih oficira iz građanstva „Postani oficir OS BiH“, školovanju kadeta na vojnim akademijama u Velikoj Britaniji, pomoć u radu Centra za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) i drugim mnogobrojnim projektima u okviru bilateralno vojne saradnje ove dvije zemlje.

 

Ministrica Pendeš se zahvalila na dobroj saradnji i pomoći koju je Velika Britanija pružila MO i OS BiH svih ovih godina, naglasivši kontinuiranu podršku u procesima koji se odnose na aktiviranje MAP-a, što je ujedno i jedan od glavnih ciljeva MO BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

 

Ambasador Ferguson se zahvalio na prijemu, istakavši uspješnu saradnju s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Također, konstatirao je mogućnosti unaprjeđenja saradnje, te izrazio spremnost za daljnju podršku BiH na ostvarivanju strateških ciljeva.

 

Na kraju sastanka, ministrica Pendeš sa saradnicima je poželjela ambasadoru Fergusonu sve najbolje u životu i budućoj karijeri.

 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA