Vijesti

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš razgovarala sa ambasadorom R Italije u BiH NJ.E. Nicolom Minasijem

17.7.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je 17.07.2018. godine ambasadora Republike Italije u BiH, NJ.E. Nicolu Minasija, kojeg je upoznala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, sa posebnim osvrtom na nastojanja institucija odbrane da što skorije dođe do aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO - MAP.

Ministrica Pendeš je iskoristila priliku i ambasadora Minasija informirala o aktivnostima vezanim za ispunjavanje postavljenih uslova za aktiviranje MAP-a, te istakla da je Ministarstvo odbrane BiH učinilo značajne iskorake na njihovoj realizaciji, a posebno u procesu knjiženja perspektivnih vojnih lokacija na državu Bosnu i Hercegovinu.

 

Sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti i intenzivirati buduću bilateralnu saradnju u oblasti odbrane u okviru koje je moguće realizirati i određene zajedničke projekte Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga R Italije, što se posebno odnosi na učešće u mirovnim misijama u kojima R Italija ima aktivno učešće.

 

Ministrica Pendeš se u ime MO i OS BiH zahvalila na ukupnoj pomoći koju Republika Italija pruža našim Oružanim snagama, te izrazila nadu da će ova saradnja, pomoć i podrška biti nastavljeni i u narednom periodu.

 

Ambasador Minasi je podržao dosadašnje aktivnosti MO i OS BiH, obećao nastavak podrške i pomoći Vlade R Italije našoj zemlji i iskazao poseban interes za nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH u narednom periodu.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA