Vijesti

Ugovor o školovanju na vojnim akademijama u Republici Turskoj potpisаlo 17 kadeta iz BiH

21.9.2018

Ugovor o školovanju kadeta na Vojnim akademijama u Republici Turskoj danas je, 21. septembra 2018. godine, u Ministarstvu odbrane BiH potpisalo sedamnaest kadeta iz Bosne i Hercegovine, kojim se upućuju na školovanje u Ankaru i Istanbul.

Kadeti i kadetkinje odabrani su na osnovu Javnog konkursa Ministarstva odbrane BiH, a njihovo rangiranje je obavljeno na osnovu kriterija i rezultata koje su postigli kroz testove fizičke spremnosti, općeg znanja i intervjua.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Gulhan Yilmaz i pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović, koji ih je upoznao s pravima i obavezama koja ih očekuju tokom petogodišnjeg školovanja (2018 - 2023).

Kadeti će svoje školovanje započeti 2. oktobra tekuće godine, a po završetku školovanja će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH u početnom činu oficira – potporučnik.

Trenutno se na vojnim akademijama u R Turskoj nalazi ukupno 38 kadeta na Vojnoj akademiji KoV u Ankari i 13 kadeta na Zrakoplovnoj vojnoj akademiji u Istanbulu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA