Vijesti

U Republici Turskoj proslavljena 13. godišnjicа OS BiH

13.12.2018

U povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, upriličen je svečani prijem u Ankari 12. decembra 2018. godine, čiji domaćini su bili ambasador BiH u Republici Turskoj Nj.E. Bakir Sadović i vojni ataše BiH u Republici Turskoj brigadir Džemal Mašinović.

Svečanom prijemu prisustvovalo je oko 450 zvanica, između ostalih i predstavnici diplomatskog kora, kao i vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u Ankari.

Brojnu delegaciju Vlade Republike Turske, Nacionalnog ministarstva odbrane i Oružanih snaga Republike Turske predvodio je ministar nacionalne odbrane Republike Turske Hulusi Akar te komandant Generalštaba Vojske Republike Turske general Yasar Guler.

Pored navedenih, prijemu su prisustvovali predstavnici Generalnog konzulata BiH u Turskoj počasni konzuli Bosne i Hercegovine u Turskoj, ugledni poslovni ljudi porijeklom sa prostora BiH, univerzitetski profesori i bosanskohercegovački studenti u Ankari, kadeti OS BiH sa Vojne akademije Kopnene vojske u Ankari, predstavnici medija i drugi koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje 13. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili ambasador BiH u Republici Turskoj, Nj.E. Bakir Sadović, koji je ukazao na prijateljske veze te istakao iznimno dobre odnose i podršku Republike Turske koju pruža Bosni i Hercegovini. 

Brigadir Mašinović je istakao da su Oružane snage BiH postale prepoznatljiv partner na međunarodnom planu svojim učešćem u međunarodnim misijama, te pouzdan oslonac bh. društvu u reagiranju na sve incidente i katastrofe izazvane ljudskim ili prirodnim faktorom. U nastavku obraćanja, brigadir Mašinović je informirao prisutne da je BiH dobila poziv da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP), te se zahvalio Republici Turskoj i njenim oružanim snagama na prijateljskoj saradnji i bezrezervnoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH.

Na kraju zvaničnog dijela obilježavanja Dana OS BiH, ministar Hulusi Akar je obrazložio sigurnosne izazove sa kojima se suočava Republika Turska, te istakao bezrezervnu podršku Turske našoj zemlji na njenom putu ka NATO-u i daljnim reformama.

Info – Vojni ataše BiH u Republici Turskoj

12 FOTO GALERIJA