Vijesti

Svečani ispraćaj jedinica OS BiH u operaciju podrške miru “Odlučna podrška” u IR Afganistan

14.12.2018

U kasarni i aerodromu „Dubrave" Živinice, 14. decembra 2018. godine, održana je ceremonija svečanog ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade i pripadnika Vojne policije Brigade taktičke podrške OS BiH u mirovnu misiju "Odlučna podrška" u IR Afganistan.

Pješadijska jedinica 5. pbr, koju čine 45 pripadnika u čijem sastavu su i četiri pripadnice OS BiH, prošla je zahtjevnu, fizički napornu i iscrpljujuću višemjesečnu obuku, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicijskim snagama dala svoj doprinos u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan. Ovo je deveta rotacija pješadijske jedinice OS BiH koja se upućuje u mirovnu misiju u IR Afganistan. Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu Američkog kontingenta koalicijskih snaga.

Treba napomenuti da se u mirovnu misiju "Odlučna podrška" upućuje i jedinica Vojne policije Brigade taktičke podrške OS BiH, u čijem sastavu je i jedna pripadnica. Vojnoj policiji brTP OS BiH ovo je treća rotacija po redu.

Ispraćaju su prisustvovali visoki zvaničnici Oružanih snaga BiH, na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, porodice pripadnika koji se upućuju u mirovnu misiju, te predstavnici lokalnih institucija vlasti i medija.

Obraćajući se pripadnicima OS BiH, koji odlaze u mirovnu misiju "Odlučna podrška", načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naglasio da izuzetno cijeni spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje u ovoj plemenitoj misiji čini nas ponosnim, ali i nameće obavezu da, kao oružane snage u cjelini, uradimo sve kako bi svoju zadaću izvršili kvalitetno i u potpunosti.

General Mašović je uvjeren da su pripadnici OS BiH u potpunosti spremni da profesionalno izvrše predstojeće zadatke i dostojanstveno predstave ne samo Oružane snage BiH, nego i državu BiH sa svim njenim vrijednostima. Profesionalni odnos prema povjerenim zadacima garancija je da će naši pripadnici ostati istinski ambasadori BiH u svijetu.

Učešćem i aktivnim doprinosom u misijama u Afganistanu, Maliju i Kongu, Bosna i Hercegovina i njene oružane snage iskazuju odgovornost i svijest o potrebi jačanja stepena sigurnosti u svijetu, gradeći na taj način imidž kredibilnog i pouzdanog partnera u evroatlantskoj zajednici, dokazavši da su spremne i dovoljno stručne i osposobljene da mogu postati ravnopravni član NATO-a, što je i prepoznato kroz nedavno odobreni pristup MAP-u koji je zadnja stepenica prije punopravnog članstva u NATO-u.

Domaćin svečanosti, komandant 5. pbr OS BiH brigadir Emir Kliko, istakao je važnost obuke koja se realizira u 5. pbr, te naglasio potpunu osposobljenost i spremnost pripadnika ove jedinice za izvršenje zadataka u Afganistanu. Također, svim pripadnicima jedinice je poželio uspješno izvršenje misije i predstavljanje Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH.

Info - 5. pbr OS BiH

16 FOTO GALERIJA