Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović učestvovao na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu

15.1.2019

Delegacija Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, učestvovala je 15. januara 2019. godine na Sastanku načelnika generalštabova NATO zemalja-članica i partnerskih zemalja u formatu misije „Odlučna podrška“.

U sastavu delegacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na sastanku su bili i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir dr. Jasmin Čajić , načelnik Ureda za podršku NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Velibor Purković  i štabni oficir u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO-u major Zvonimir Duvnjak.

 

Na dnevnom redu sastanka bilo je upoznavanje s glavnim stavkama jesenjskog izvještaja o stanju u misiji „Odlučna podrška“, podrška prioritetima komandanta misije i davanje smjernica za buduće angažiranje i razvoj NATO-a u Afganistanu.

 

U svom izlaganju tokom sastanka, general Mašović je, između ostalog, potvrdio nastavak učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“ koji u ovoj misiji kontinuirano učestvuju od 2009. godine, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti Bosne i Hercegovine da doprinosi održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu. Pored toga, general Mašović je naglasio da je Bosna i Hercegovina danas zemlja koja svojim učešćem u operacijama podrške miru, aktivno učestvuje i doprinosi sistemu sigurnosti, izgradnji mira i stabilnosti u svijetu, što predstavlja veliko dostignuće za zemlju koja je u prošlosti sama bila korisnik ovakve pomoći. 

 

Na marginama sastanka, general Mašović je imao kratke susrete s predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Stuart Peachom, načelnikom Glavnog štaba OS Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom, te načelnikom Glavnog štaba OS Republike Turske generalom Yaşar Gülerom,s kojima je razgovarao o učešću i doprinosu pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“, kao i proširenju vojne saradnje između oružanih snaga. 

 

Pored ovog sastanka, delеgacija OS BiH je imala bilateralni sastanak sa delegacijom OS Slovačke koju je predvodio načelnik Glavnog štaba OS Slovačke generalpukovnik Daniel Zmeko. Na sastanku se razgovaralo o unapređenju vojne saradnje dvije prijateljske zemlje.

 

Također, general Mašović je u svrhu pripreme za sastanak, obavio i radno-konsultativne  sastanke u Misiji BiH pri NATO-u na kojima su bili svi pripadnici Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u te predstavnik OS BiH u Štabu NATO-a.  Tokom sastanaka ambasador BiH pri NATO-u Nj.E. Almir Džuvo i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Jasmin Čajić upoznali su generala Mašovića о ključnim aktuelnostima u NATO-u i aktivnostima koje slijede.

 

Info - Vojni dio Misije BiH pri NATO-u

12 FOTO GALERIJA