Vijesti

Delegacija službe EU za vanjske poslove EEAS u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

15.1.2019

Delegacija službe Evropske unije za vanjske poslove EEAS, koju je predvodila načelnica Odjela za Evropu Kathleen Verstreken, boravila je 15. januara 2019. godine u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. U ime ministrice odbrane BiH, sa delegacijom EU razgovarao je pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović sa saradnicima, a tema razgovora bio je strateški pregled Misije EUFOR-а ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik ministra Šajinović je iskazao dobrodošlicu članovima delegacije eksperata EU za vanjske poslove, zahvalio na podršci koju EUFOR u BiH pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u oblasti obuke i izgradnje i razvoja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

On je u uvodnom obraćanju istakao da je misija  EUFOR-а ALTHEA važna ne samo za BiH, nego i za regionalnu stabilnost i sigurnost, te da su snage EUFOR-a u BiH važan partner za unapređenje ukupnih sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.    

Na sastanku se razgovaralo o ostvarenim vidovima saradnje sa snagama EUFOR-a u BiH sa posebnim naglaskom na kolektivnu obuku koju EUFOR realizira u saradnji sa OS BiH, procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranju, pripremi i učešću pripadnika OS BiH u operacijama kolektivne sigurnosti.

U razgovorima je posebno istaknuto učešće pripadnika OS BiH u EU vođenoj operaciji u Centralnoafričkoj Republici, kao i o mogućnostima povećanja  naše kontribucije u ovoj misiji i modalitetima pomoći EU Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u ovom segmentu.

Gosti iz Evropske unije su se posebno interesirali za ključne oblasti u kojima MO i OS BiH misiju EUFOR-a u BiH ostvaruju saradnju, i šta bi i u kojoj oblasti bi EUFOR mogao učiniti više u smislu dodatne podrške Oružanim snagama BiH u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranja i unapređenja sigurnosnog okruženja u našoj zemlji.

U ekspertnoj grupi službe EU za vanjske poslove su, pored gospođe Verstreken, bili su i David Palmer iz Štaba operacije ALTHEA iz SHAPE, Tatjana Jaksicova, strateški planer za operaciju ALTHEA sa saradnicima.       

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA