Vijesti

Izjava ministrice odbrane BiH Marine Pendeš o dostavi ANP-a NATO-u

14.2.2019

„Na dužnosti ministrice odbrane, jednako kao i kroz obavljanje dužnosti zamjenice ministra, u kontinuitetu činim sve napore i aktivnosti za ispunjenje zakonske misije i zadataka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali jednako tako i na stvaranju pretpostavki za postizanje primarnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Evropskoj uniji.

Sa zadovoljstvom i s ponosom ističem da, kada je u pitanju proces NATO integracije, mjerodavni zvaničnici Saveza i država članica u više navrata su isticali kako su obaveze, zadaci i rezultati čijem ostvarenju su doprinijeli MO i OS BiH, upravo rezultirali dostignutom nivou institucionalnog napretka u pogledu integracije BiH u NATO, što se posebno ogleda u iskazanoj spremnosti Vijeća Sjevernoatlantskog saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) BiH, otvarajući mogućnost da MAP BiH iz uslovnog dobije aktivni status.

Podsjećam da je, u očekivanju odluke NATO-a o aktiviranju MAP-a, Komisija Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces početkom 2018. godine pristupila izradi nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) BiH za period 2018. - 2019. Nacrt ANP-a BiH 2018. - 2019., koji je kompletiran u oktobru 2018. godine, predstavlja integrirani tekst, sačinjen na osnovu priloga koja su, u skladu s nadležnostima, izradila i Komisiji dostavila sva nadležna ministarstva i druge institucije Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo odbrane BiH.

Sam dokument strukturiran je u 5 ključnih poglavlja koja obuhvata MAP:

-           Politička i privredna pitanja,

-           Odbrambena i sigurnosna pitanja,

-           Pitanja resursa,

-           Sigurnosna i

-           Pravna pitanja.

Očekujem da će Vijeće ministara BiH, na osnovu Zakona o odbrani, Sigurnosne politike BiH, Odbrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obaveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Komisije za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH. Prvi ANP BiH će potom biti predstavljen Vijeću Sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), čime će po njegovom prihvatanju od strane NATO-a postati i operativan.  

Time se stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego direktno utiču na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

Primjera radi, kroz implementaciju poglavlja o odbrambenim i vojnim pitanjima, Oružane snage će efikasnije i uz viši nivo podrške NATO-a implementirati alate partnerske saradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine u cjelini.

Međutim, MAP ne tretira samo odbrambena i vojna pitanja, jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a.

Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta. Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima.

Lično ću biti počašćena, ukoliko i kada dobijem mandat i obavezu, predvoditi ili biti dio delegacije Bosne i Hercegovine koja će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza.

Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju Ministricu odbrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH, ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH.“