Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić primio delegaciju Nacionalnog odbrambenog univerziteta IR Pakistan

22.4.2019

Delegacija Nacionalnog odbrambenog univerziteta Islamske Republike Pakistan koju je predvodio generalpukovnik Aamer Riaz, predsjednik ove institucije, boravila je 22.aprila 2019. godine u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

U ime Ministarstva odbrane BiH, sa delegacijom Nacionalnog odbrambenog univerziteta (National Defense University - NDU) razgovarao je zamjenik ministra odbrane BiH, Sead Jusić, a razgovorima su prisustvovali i pomoćnik ministra za upravljanje personalom dr. Sead Muratović, pomoćnik ministra za politku i planove Adem Spahić i predstavnik Sektora za međunarodnu saradnju brigadir Siniša Ostojić.

 

Zamjenik ministra Jusić je na početku sastanka iskazao dobrodošlicu članovima delegacije i polaznicima Nacionalnog odbrambenog univerziteta koji u okviru programa edukacije na ovom prestižnom univerzitetu, u našoj zemlji borave realizirajući jedno od programom planiranih studijskih putovanja.

 

Članovi delegacije su tokom sastanka upoznati sa aktivnostima Ministartsva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a zamjenik ministra Jusić je posebno govorio o opredjeljenju naše zemlje za put euroatlantskih integracija, kao i o pretpostavkama za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO - MAP, implementaciji dokumenta „Pregled odbrane BiH“ i planovima modernizacije Oružanih snaga BiH u narednom periodu.

 

U razgovorima je posebno istaknut izuzetno visok stepen saradnje sa Ministarstvom odbrane Islamske Republike Pakistan, kao i sa Nacionalnim odbrambenim univerzitetom, te iskazano očekivanje da će se ova saradnja nastaviti, a po mogućnosti i intenzivirati u narednom periodu.

 

Predsjednik NDU-a se zahvalio zamjeniku ministra Jusiću na izdvojenom vremenu i na prijemu, te je u ime ove institucije kazao da ostaju otvoreni za sve vidove saradnje kada su u pitanju Ministartsvo odbrane i Oružane snage BiH i da se nada da će se ta dobra saradnja nastaviti i u budućnosti na dobrobit kako institucija odbrane BiH, tako i odbrambenih institucija IR Pakistana.

 

Nakon sastanka u MO BiH, delegacija NDU-a će imati sastanak sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, a  22 delegata, predstavnika Nacionalnog odbrambenog univerziteta, će imati priliku da u okviru programa posjete Bosni i Hercegovini, izvrše obilazak  lokacija Oružanih snaga BiH u skladu sa programom posjete.  

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA