Vijesti

Helikopteri UH-1H po prvi put u misiji gašenja požara

25.4.2019

2 Helikopterski skvadron brZS i PZO nastavlja sa usvajanjem dodatnih sposobnosti za izvršenje misije pružanje pomoći civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nesreća, koja je u skladu sa Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, te još jednom dokazuje spremnost da u skladu sa raspoloživim resursima bude u službi svih građana Bosne i Hercegovine.

Helikopterske posade 2.HS brZS i PZO usvojile su dodatnu sposobnost na helikopteru UH-1H koja se odnosi na zadatke gašenje požara uz upotrebu sistema „Bambi Bucket 1012“. Priprema helikopterskih posada UH-1H za misiju gašenja požara izvršena je u tri faze:          

Prva faza - Teoretska priprema letačkih posada kao i tehnička priprema potrebne opreme za izvršenje misijskih zadataka (kuka za nošenje spoljnjeg tereta, odabir sajli, tehničke karakteristike „Bambi Bucket 1012“). Ova faza je veoma bitna za upoznavanje pilotskog i tehničkog sastava 2.HS-a sa opremom i njenim karakteristikama te sticanjem osnovnih znanja i vještina u eksploataciji i održavanju opreme.

Druga faza - Nošenje spoljnjeg tereta s ciljem obnavljanja usvojenih procedura za rad na spoljnjem teretu kao i uvježbavanje posadne koordinacije u helikopteru i na zemlji.

Posadna koordinacija jedan od ključnih elemenata za uspješno i sigurno izvršenje ovako složenog zadatka.   

Treća faza - Probni let sa „Bambi Bucket 1012“, kao i uvježbavanje helikopterskih posada za izvršenje zadataka gašenja požara sa helikopterom UH-1H. Dana 18.04.2019. godine na poligonima za obuku u 2HS brZS i PZO uspješno je izvršen probni let na helikopteru UH-1H sa vedrom za gašenje požara „Bambi Bucket 1012“. Sve planirane provjere protekle su u skladu sa planom i još jednom potvrdile spremnost opreme i personala.

 

Kompletiranjem sve tri faze koje karakteriše postupnost, stručnost, ozbiljnost, posebno u onom dijelu koji se odnosi na sigurnost letenja, stekli su se svi neophodni preduslovi za efikasno korištenje helikoptera UH-1H u zadacima gašenja požara.

 

Uspješnom realizacijom obuke, helikopterske posade 2.HS-a usvojile su dodatnu sposobnost za izvršenje misijskih zadataka čime se borbena gotovost brZS i PZO podiže na viši nivo.

 

Vedro za gašenje požara „Bambi Bucket 1012“ je kapaciteta 500 litara i pokazalo se izuzetno praktičnim za ove vrste zadataka.

 

Info - ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA