Vijesti

Savladavanjem prepreka, pripadnici OS BiH kompletirali Izviđački izazov 2019. u Estoniji

13.8.2019

Tim Oružanih snaga BiH učestvovao je na međunarodnom vojnom takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge" (Izviđački izazov/takmičenje) koje važi za jedno od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu. Takmičenje je održano u okrugu Valga u Estoniji i trajalo je od 5. do 9. augusta 2018. godine.

Na takmičenju je učestvovalo 13 zemalja sa 29 (četveročlanih) izviđačkih timova. Oružane snage BiH su učestvovale po treći put sa jednim timom, kao i sa jednim predstavnikom u mješovitom timu OS BiH / EST / USA (Trilateralni tim sastavljen od predstavnika iz MDNG, Estonske odbrane (Kaitseliit) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine).

Bitno je naglasiti da su oba tima uspješno završila takmičenje i prešla ciljnu liniju, što nije uspjelo svim timovima koji su učestvovali  na ovom zahtjevnom takmičenju.

Bez odmora i spavanja sa pređenih 130 km i provedena četiri dana u gustoj i vlažnoj šumi, odgovarajući na kontinuirane napade od strane suprotstavljenih snaga koji ispituju sposobnost učesnika da se taktički pomjeraju kroz težak teren, takmičari su morali da izbjegavaju i kontakt sa neprijateljskim snagama, vojnim ili civilnim, savladavanjem prirodnih i vještačkih prepreka.

Uz borbu sa različitom opremom i naoružanjem, uz rješavanje zadataka na određenim mjestima pokušavajući održati snagu dovoljno dugo da bi se prešlo preko ciljne linije, pripadnici Oružanih snaga BiH su kompletirali Izviđački izazov 2019.

Predstavnici OS BiH su pokazali visok nivo spremnosti, obučenosti i izdržljivosti prilikom izvršavanja teških zadatka, stajali su rame uz rame sa članicama NATO saveza te pokazali zavidne rezultate. Svaki izviđački zadatak je kompletiran na vrijeme, a fizička spremnost je bila na zavidnom nivou.

U Timu Oružanih snaga BiH na takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge" u Estoniji bili su: major Akif Smajić, poručnik Dženis Halilović, potporučnik Amel Burzić, stariji vodnik I. klase Ismet Hurić i vodnici Matija Ivaković, Stefan Bećarević i Vladan Subotić.

I ove godine učešće naših predstavnika podržano je od strane Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Info – ZŠ OS BiH

45 FOTO GALERIJA