Vijesti

Informacija o podršci MO i OS BiH sportskom događaju - Petrovdanski padobranski kup u Prijedoru

22.8.2019

S ciljem potpunog informiranja javnosti, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ovim putem želi informirati javnost o pružanju podrške u realizaciji kulturnih i sportskih aktivnosti, a posebno vezano za nedavne medijske natpise u vezi sa podrškom u organizaciji sportskog događaja „24. Petrovdanski padobranski kup“ u Prijedoru.

Ministarstvo odbrane BiH je sa Ministarstvom odbrane Republike Slovenije potpisalo Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji koji je, između ostalog, sadržavao i aktivnost koja je omogućila podršku sportskom događaju „24. Petrovdanski padobranski kup“ u Prijedoru.

Napominjemo da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ovime nastavili kontinuitet u pružanju podrške sportskim, kulturnim i ostalim društvenim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa svojim resursima i mogućnostima. U prilog navedenom, navodimo samo neke aktivnosti koje su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH podržale:

1. 2018. godine, za potrebe AERO kluba „Prijedor“ iz Prijedora, radi realizacije ,,23. Petrovdanskog padobranskog kupa“, na privremeno korištenje odobren je jedan veliki šator s dvadeset polja i dva mala komandno-štabna šatora te je odobrena upotreba jednog helikoptera iz porodice UH-1H s posadom i pratećim personalom, uz maksimalan utrošak do šest sati resursa zrakoplova uključujući i prelet.

2. 2018. godine, za potrebe održavanja Međunarodnog kampa obuke i Memorijalnog kupa „Pet zvijezda“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena je upotreba helikoptera OS BiH s posadom i pratećim personalom (do tri sata resursa zrakoplova).

3. 2018. godine, za potrebe izvođenja padobranskih skokova u okviru sportskog takmičenja „Para-challenge Bihać 2018“, odobrena je upotreba  jednog helikoptera iz porodice UH -1H s posadom i pratećim personalom, cisterna s gorivom, uz maksimalan utrošak do šest sati resursa zrakoplova uključujući i prelet.

4. 2017. godine, za potrebe održavanja Međunarodnog kampa obuke i Memorijalnog kupa „Pet zvijezda“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena је upotreba helikoptera OS BiH sa posadom i pratećim personalom (do četiri sata naleta helikoptera u okviru redovne obuke).

5. 2017. godine, za potrebe održavanja ,,22. Petrovdanskog padobranskog kupa i 12. Padobranskog prvenstva BiH“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena je upotreba helikoptera OS BiH u okviru redovne obuke u trajanju od 12 sati naleta helikopterom UH-1H za ,,22. Petrovdanski padobranski kup“ i devet sati naleta helikopterom UH-1H za ,,12. Padobransko prvenstvo BiH“.

Prilikom utvrđivanja činjenica o eventualnim propustima prilikom priprema i realizacije navedene aktivnosti, utvrđeno je da su prilikom inicijalnog planiranja aktivnosti bilateralne vojne saradnje s Republikom Slovenijom ispoštovane sve predviđene procedure usaglašavanja i odobravanja.

Ministarstvo odbrane BiH nije bilo upoznato da organizator naplaćuje usluge na predmetnom događaju niti nas je organizator prilikom podnošenja zahtjeva za podrškom ikada upoznao o istom. Ministarstvo odbrane BiH ne može ni na koji način snositi odgovornosti za eventualne zloupotrebe po ovom pitanju.

Ministarstvo odbrane BiH je od organizatora padobranskog takmičenja upoznato o važnosti predmetnog sportskog događaja, njegovom međunarodnom karakteru i činjenici da se jedan ovakav značajan međunarodni događaj realizira u Bosni i Hercegovini. Također, o istom je organizator informirao i Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, što je rezultiralo da je u Prijedlogu plana bilateralne vojne saradnje, koji je slovenska strana uputila Ministarstvu odbrane BiH ove, ali i prethodnih godina, predložen i događaj podrške predmetnim sportskim događajima.

Prilikom utvrđivanja činjenica vezanih za realizaciju aktivnosti iz posljednjeg sporazuma iz 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH nije utvrdilo nepravilnosti koje su mogle rezultirati zloupotrebama od strane pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali je ministrica odbrane na osnovu analize i utvrđivanja činjenica na ovom predmetnom slučaju naložila poduzimanje nekoliko administrativnih mjera u smislu izmjena i dopuna postojećih procedura kako bi se poboljšale i unaprijedile postojeće prakse i procedure.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba