Vijesti

Ministrica odbrane BiH u službenu posjetu primila odlazećeg i novoimenovanog vojnog atašea Republike Austrije

23.8.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je, 23. augusta 2019. godine, u oproštajnu posjetu dosadašnjeg vojnog atašea Republike Austrije u BiH brigadira Michaela Pesendorfera, a u nastupnu posjetu njegovog novоimenovanog nasljednika brigadira Ericha Simbürgera.

Ministrica Pendeš je zahvalila brigadiru Pesendroferu na izuzetnom angažmanu u projektima pomoći austrijske vlade Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Novoimenovanom vojnom atašeu brigadiru Simbürgeru je poželjela uspješan početak vršenja dužnosti. Brigadir Pesendorfer je zahvalio ministrici Pendeš na izuzetnoj saradnji tokom njegovog mandata. Izraženo je obostrano uvjerenje da će BiH i Republika Austrija i dalje uspješno razvijati svoje vojno-diplomatske odnose, kako kroz direktnu saradnju tako i kroz aktivnosti austrijskog kontingenta EUFOR-a.

U proteklih nekoliko godina, bilateralna saradnja je posebno intenzivirana kroz školovanje kadeta iz BiH na austrijskoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, razmjenu instruktora te učešće pripadnika OS BiH na stručnim seminarima i kursevima u Austriji. Republika Austrija angažirana je i na projektu zaštite kulturnih dobara u sukobima, a BiH je uključena u aktivnosti Foruma za odbrambenu saradnju centralnoevropskih država (CEDCP). Pored ostalog, unaprijeđeni su i kapaciteti OS BiH za rješavanje viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te desk oficir za saradnju sa Republikom Austrijom Violeta Kuljanin.       

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

3 FOTO GALERIJA