Vijesti

Ministrici odbrane BiH Marini Pendeš uručeno zlatno odlikovanje Republike Austrije

5.12.2019

Ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš, u Austrijskoj ambasadi u Sarajevu 5. decembra 2019. godine, uručeno je Veliko zlatno počasno odlikovanje Republike Austrije sа lentom.

Odlikovanje, koje dodjeljuje austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, uručio joj je ministar odbrane Republike Austrije Thomas Starlinger koji se nalazi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Pri dodjeli odlikovanja, istaknuto je da je ministrica Pendeš u okviru svog mandata i ličnim zalaganjem podsticala razvoj saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije te saradnju njihovih oružanih snaga podigla na viši nivo. Najznačajniji pokazatelj saradnje Oružanih snaga BiH i Austrijske savezne vojske je obrazovanje kadeta Oružanih snaga BiH na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Wiener Neustadtu.

Također, ministrica odbrane Pendeš uvijek je podržavala i učestvovala u inicijativama Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije provođenih u okvirima regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Time je unaprijeđena saradnja oružanih snaga zemalja regije i potpomognuto njihovo približavanje evropskim strukturama u sektoru odbrane.

„Velika mi je čast primiti ovo austrijsko odlikovanje. Drago mi je da sam pomogla našu saradnju koja rezultira unapređenjem Oružanih snaga BiH, ali i cjelokupne sigurnosne atmosfere u okruženju“, kazala je tim povodom ministrica Pendeš.  

„Doprinos Bosne i Hercegovine, ali i lični angažman ministrice Pendeš, ojačao je stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji, što je od posebnog značaja za Republiku Austriju“, izjavio je tim povodom austrijski ministar odbrane Starlinger.  


Istoga dana, ministrica Pendeš je ministra Starlingera primila u sjedištu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu. Na zajedničkom sastanku izražena je obostrana želja da se saradnja Bosne i Hercegovine i Austrije nastavi širiti i dalje, na dobrobit obje zemlje.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA