Vijesti

Svečani prijem obilježavanja 14. godišnjice od osnivanja OS BiH u Washingtonu

6.12.2019

Svečanim prijemom održanim 5. decembra 2019. godine u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu obilježena je 14. godišnjica od osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Događaju, kojim je obilježena ova godišnjica, domaćini su bili ambasador BiH u Washingtonu Nj.E. Bojan Vujić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama brigadir Zoran Batarilo.

Svečani prijem je organiziran uz učešće velikog broja gostiju, među kojima su bili vojnodiplomatski predstavnici i visoko rangirane diplomate iz oko 60 zemalja, brojni predstavnici U.S. State Departmenta, predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba SAD-a, predstavnici Nacionalne garde iz Marylanda (NGM) i drugih institucija i organizacija zemlje domaćina, predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore, osoblje Ambasade BiH u SAD, uključujući i brigadira Harisa Gazića i pukovnika Sašu Konjevića koji pohađaju Ratnu školu (NDU)) u Washingtonu DC i mnogi drugi.

 

Prisutnima su se obratili vojni ataše pri Ambasadi BiH u Washingtonu brigadir Zoran Batarilo Nj.E. Bojan Vujić, ambasador BiH u Washingtonu, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Cooper i komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Timothy Gowen.

 

Brigadir Zoran Batarilo je istakao da su Oružane snage BiH prepoznate kao odgovoran i pouzdan partner u međunarodnim mirovnim misijama koje učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda, Evropske unije i NATO-a i kroz te angažmane doprinose sistemu kolektivne sigurnosti. Tokom svog izlaganja brigadir Batarilo se također osvrnuo na odnos između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda kroz Državni program partnerstva, te se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci i saradnji u polju odbrane sa Bosnom i Hercegovinom.

Ambasador Vujić se također obratio prisutnim gostima, poželio im dobrodošlicu i zahvalio im se na dolasku u povodu obilježavanja 14. godišnjice Oružanih snaga BiH u ime Ambasade BiH i u svoje lično ime.

 

Gospođa Laura Cooper, koja je predvodila delegaciju Ministarstva odbrane SAD-a (Department of Defense) i Oružanih snaga SAD-a iz Pentagona, istakla je posvećenost BiH u provođenju  odbrambenih reformi, regionalne saradnje, kao i davanja svog doprinosa kolektivnoj sigurnosti.

 

Visoku delegaciju Nacionalne garde Maryland (NGM) predvodio je generalmajor Timothy Gowen, komandant Nacionalne garde Marylanda. General Gowen je, između ostaloga, istakao da partnerstvo između BiH i Marylanda traje skoro 16 godina i realizira se kroz razmjenu iskustava, zajedničku obuku,  vježbe i pomoć civilnim i vojnim strukturama u BiH.

 

Info - Ured VA BiH u SAD

10 FOTO GALERIJA