Vijesti

Prezentacija namjenske industrije Republike Hrvatske održana u Sarajevu

10.12.2019

U skladu sa Planom bilateralne vojne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, u utorak, 10. decembra 2019. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, održana je prezentacija i izložba vojne opreme i naoružanja hrvatske namjenske industrije.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, pomoćnik ministra odbrane RH za meterijalne resurse Roman Mikulić, predstavnik hrvatske agencije za promet naoružanjem „Alan“ te predstavnik Hrvatske privredne komore u Sarajevu Nikica Pažin.

 

Među gostima je bio i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Nj.E. Hani Abdullah Mominah, zatim generali OS BiH, kao i predstavnici sigurnosnih institucija iz oba entiteta BiH. Na izložbi je bilo desetak izlagača iz Hrvatske te približno toliko i predstavnika firmi namjenske indsutrije iz oba entiteta BiH. Događaj je iskorišten za poslovne razgovore i mogućnosti širanje međusobne saradnje. Sličnu prezentaciju u Zagrebu nedavno je Ministarstvo odbrane RH na najvišem nivou organizovalo za proizvođače municije iz BiH, uz posredovanje Privredne komore Federacije BiH. 

 

„Naš Pregled odbrane obuhvata i Plan modernizacije OS BiH, po kojim smo razvili 16 programa modernizacije. Razgovori profesionalaca iz namjenskih industrija stoga su vrlo značajni za nas, kako bismo lakše kreirali modalitete za realizaciju tih programa“, rekao je tim povodom general Jerkić. „Namjenska industrija u Hrvatskoj ima značajnu podršku politike, i voljeli bismo kad bi takvu političku podršku imala i namjenska industrija BiH.“

 

U sklopu događaja, održan je i službeni sastanak pomoćnika ministra odbrane BiH Jezeraškića s predstavnicima hrvatskih firmi, ali i sa kolegom pomoćnikom ministra odbrane RH Mikulićem.   

 

„Zadovoljstvo mi je što je ovaj skup iniciran obostrano, sa zajedničkim ciljem produbljivanja naših međudržavnih prijateljskih veza, ali i potičući jačanje veza realnog sektora naših država. Jer taj dio društva generiše naš zajednički razvoj, prosperitet i definiše okvire zajedničke, uspješne budućnosti“, konstatovao je pomoćnik ministra RH Roman Mikulić.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA