Vijesti

Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar kod Tuzle

8.4.2020

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas, 8. aprila, gasi šumski požar koji je zahvatio lokacije na širem području grada Tuzle.

Nadležne civilne institucije uputile su zahtjev za upotrebom vojnog helikoptera jučer u poslijepodnevnim satima. Rano jutros, helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH uzletio je iz kasarne „Rajlovac“ ka Tuzli.

 

Nakon svih potrebnih priprema, posada helikoptera je pristupila izvršenju zadatka. Do ovog trenutka na požarište je bačeno devet tona vode. Aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije požara. 

 

Prilikom izvršenja zadatka gašenja požara, posada 2. helikopterskog skvadrona OS BiH se pridržava svih propisanih procedura, uključujući i mjere zaštite od virusa COVID-19, te dodijeljeni zadatak obavlja na siguran način.

 

Na ovaj način, onako kako najbolje znaju, zrakoplovci OS BiH i u vrijeme pandemije šalju poruku svim medicinskim radnicima i onima koji su na „prvoj liniji“ borbe protiv virusa, da su uz njih, spremni u realizaciji zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima za vrijeme prirodnih i drugih nesreća.

Video prilog sa gašenja požara pogledajte na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=xfXpUp8VtmU

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA