Vijesti

Osigurati i formalni okvir za što uspješniju saradnju ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije

25.9.2020

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa saradnicima razgovarao je 25. septembra 2020. godine sa novoimenovanim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Nj.E. dr. Muhamedom Jusićem.

Ministar Podžić je ambasadoru Jusiću poželio uspješan početak rada u diplomatiji i informirao ga o dosadašnjim vidovima saradnje između Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka je posebno istaknut angažman Vlade Kraljevine Saudijske Arabije u finansiranju projekata rješavanja viškova naoružanja i municije i jačanja sigurnosti skladišta Oružanih snaga BiH, gdje je Kraljevina Saudijska Arabija putem UNDP-a i Misije OSCE-a u BiH donirala finansijska sredstva u iznosu od gotovo 3 miliona američkih dolara.

Sagovornici su se složili da je potrebno i dalje raditi na nastavku i proširenju saradnje ministarstava odbrane dvaju prijateljskih zemalja, te da je neophodno osigurati i formalan okvir za saradnju u oblasti odbrane kroz pripremu i potpisivanje memoranduma o saradnji i bilateralnih sporazuma koji bi regulirali modalitete buduće saradnje.

Imajući u vidu dosadašnju uspješnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izražena su očekivanja da će ista biti nastavljena i unaprijeđena i u periodu koji je pred nama.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

3 FOTO GALERIJA