Vijesti

Ministar odbrane prisustvovao ceremoniji završetka Osnovnog obavještajnog kursa za oficire OS BiH

29.10.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zajedno sa načelnikom Uprave J2 ZŠ OS BiH brigadirom Nedžadom Novalijom, zamjenikom komandanta OK OS BiH za operacije brigadirom Mirzetom Lubenovićem i komandantom Brigade taktičke podrške OK OS BiH brigadirom Jasminom Čajićem, boravio je na lokaciji kasarne „Rajlovac“ 29. oktobra 2021. godine, gdje je prisustvovao svečanoj ceremoniji završetka Osnovnog obavještajnog kursa za oficire OS BiH.

U svome obraćanju ministar Podžić je naglasio da je ovo višestruko koristan projekat iz koga polaznici kursa izlaze sa većim stepenom znanja, komunikacijskim vještinama i bogatiji za nova poznanstva. „Vojnoobavještajni rod je izuzetno važan segment OS BiH, te je od ključne važnosti da obavještajno-sigurnosni sistem OS BiH funkcionira u punom kapacitetu kako bi podržao donošenje odluka kroz pravovremene i tačne procjene. Ja se nadam da će ovaj kurs biti jedna u nizu aktivnosti koje će organi Vojnoobavještajnog roda OS BiH poduzeti kako bi doprinijeli unapređenju cjelokupnog sistemа odbrane“, naglasio je Podžić.

Polaznicima se obratio i načelnik Uprave J2 ZŠ OS BiH brigadir Nedžad Novalija, koji je u svome obraćanju naveo da je ovo prvi vojnoobavještajni kurs koji su OS BiH realizirale  vlastitim kapacitetima i resursima. Također, brigadir Novalija se zahvalio ministru odbrane Podžiću koji je dao apsolutnu podršku za realizaciju kursa. „Pred nama je puno obaveza i aktivnosti koje moramo sprovesti kako bi Vojnoobavještajni rod napravili funkcionalnijim alatom za djelovanje u izuzetno složenim uslovima savremenog sigurnosnog okruženja“, dodao je Novalija.

Kurs je uspješno završilo 17 polaznika, a certifikate o uspješno završenom kursu polaznicima je uručio ministar Podžić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

14 FOTO GALERIJA