Vijesti

Jačanje saradnje Vojnog muftijstva i Vjerske službe američkih oružanih snaga

4.11.2021

Na poziv glavnog kapelana EUCOM-a (Komande američkih vojnih snaga u Evropi), brigadira Kleet Barclaya, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić učestvuju na Konferenciji posvećenoj jačanju saradnje Vjerske službe američkih vojnih snaga i vjerskih službi u oružanim snagama zapadnih zamalja. Konferencija se održava u Glavnoj komandi američke vojske u Evropi, u Štutgartu, od 2. do 4. novembra ove godine.

Izlaganje vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića o saradnji Vojnog muftijstva sa Vjerskom službom Nacionalne garde Merilend (The Maryland Army National Guard) planirano je danas, a u kojem će biti predstavljena uspješna dvodecenijska saradnja i plan za buduće aktivnosti koji će dodatno unaprijediti i osnažiti saradnju ove dvije službe.

Iskazujući kontinuiranu zainteresiranost za rad Vojnog muftijstva i Vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u cjelosti, glavni kapelan EUCOM-a i glavni kapelan Vjerske službe Nacionalne garde Merilend, pukovnik Lonny Wortham, najavili su intenzivniju komunikaciju i jaču podršku zajedničkim projektima.

Vrijedno je podsjetiti da je Vjerska služba u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine uspostavljena uz pomoć Oružanih snaga Nacionalne garde Merilend i na konceptu vjerske službe kakva postoji u ovoj saveznoj državi.

Info – Ured vojnog muftije

2 FOTO GALERIJA