Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić govorio na ministarskom sastanku Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Europe (SEDM) u Skoplju

4.11.2021

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, učestvovala je 4. novembra 2021. godine na ministarskom sastanku članica Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM), koji se održava u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, u Skoplju.

Cilj ove inicijative je promoviranje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta odbrane i zajedničkih aktivnosti kroz posebne projekte unutar ove inicijative, kao i uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija.

U svom službenom obraćanju, ministar Podžić je istakao da državni organi Bosne i Hercegovine pozdravljaju proces regionalne saradnje u svim oblastima sigurnosti i odbrane te su spremni na svaki način i u potpunosti učestvovati  u regionalnim inicijativama.

„Jedna od područja za daljnju saradnju mogla bi biti podrška civilnim vlastima u slučaju vanrednih situacija. Prirodne i tehnološke katastrofe i terorizam ne sprečavaju niti zaustavljaju državne granice. Zajedničkim planiranjem i operacijama stekli bismo više koristi i veću efikasnost za svaku zemlju“, rekao je ministar Podžić.

Kao poseban adut BiH na polju regionalne saradnje on je istakao Centar za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) kod Sarajeva, koje ima visokocijenjene NATO certifikate. U borbi protiv pandemije COVID-19, ministar je izrazio značaj pomoći u vrijednoj opremi koja je Bosni i Hercegovini dostavljena putem Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i NATO-ovog Trust Fonda.

„Bosna i Hercegovina pripada jedinstvenom euroatlantskom području te dijeli iste ili slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove. Sigurni smo da ćemo ih zajedničkom podrškom uspješnije prevladati“, zaključio je ministar Podžić.

Inicijativa SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial) se održava od 1996. godine. Zemlje članice SEDM-a su Albanija, Bugarska, BiH, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Grčka, Italija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, SAD i Gruzija, dok status posmatrača ima Moldavija. Sastanci SEDM-a na nivou ministara odbrane i zamjenika načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica održavaju se jednom godišnje.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA